Прокуратурата призовава на разпит Рашков по делото „Хемус“

0

Бойко Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Причината – интервю на вътрешния министър за националното радио, в което той казва, че за него „не е тайна къде са отишли тези средства“.

Това е единственият начин според българските закони известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда, посочват от ръководството на Софийска градска прокуратура.

В случай, че министър Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни, съгласно НК, действия като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

На брифинг относно досъдебно производство, известно сред обществеността като делото „Хемус“, бе съобщено още, че органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните суми след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

Органите на МВР не са предоставили данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.

На 21 декември Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала „Хемус“. Определението бе постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

В същия ден единственият обвиняем по аферата „Хемус“ до момента се срещна с вътрешния министър и главния прокурор. До срещата се стигна чрез посредничеството на неговия брат, който се обърна към медиите за съдействие.

Разследването е белязано от високо напрежение между МВР и прокуратурата и обвинения за натиск от страна на служители на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори.

Източник: БНТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече