БСП претърпя три изборни катастрофи, участието й в управлението крие риск

0

„В това парламентарно мнозинство преобладават десните разбирания, десните ценности, независимо от това, че двете партии ИНТ и „Продължаваме промяната“ не са се структурирали в същинския смисъл на разбирането за партия. БСП се намира в дефанзивна ситуация в това отношение“, казва доц. Валери Жаблянов.

И обръща внимание на процесите вътре в самата партия – на деидеологизация, на отказ от традиционни, изконни ценности на левицата, например отказ от това да се настоява за реформа на данъчната система в тази ситуация на съвременния капитализъм, в която растат с невероятна скорост различията и неравенството между социалните групи.

„БСП претърпя три изборни катастрофи, това еднолично. Топенето е постепенна загуба на подкрепа и гласове. БСП имаше 80 народни представители в парламента през март 2021 г., 44-ото Народно събрание, в момента е с 26 народни представители. Това не е топене, това е сериозна катастрофа – катастрофална загуба на доверие в българските избиратели, катастрофална загуба на възможности да се представлява лявото политическо мислене, хората с леви социалистически ценности – българските граждани, които искат да видят една по-справедлива България с по-малко социални разлики, с повече социална сигурност за себе си и семействата си“, допълни той.

„Намирам го за притеснително от гледна точка на това, че българските граждани не знаят какво да очакват. Има достатъчно въпроси, които стоят пред управлението на държавата и достатъчно въпроси, които са свързани с фундаментални нещо като отстояването на Конституцията, отстояването на правата и свободите на гражданите и гарантирането на социалната им сигурност в тези кризисни, хаотични пазарни условия. В тази обстановка мисля, че имаше необходимост партии от управляващата коалиция, особено бих акцентирал върху БСП, която претендира поне от името на нейния председател в оставка, да бъде изразител на интересите на българските граждани, които се чувстват заплашени и засегнати от икономическата криза“, сподели той по въпроса с липсата на декларации за приоритетите на управляващите формации.

„Моите очаквания се основават на реални факти, а те са следните – националният съвет на партията, който е висшият ръководен орган, на практика до момента не е подготвил и не е приел документи за заседанието на конгреса. От последното заседание на конгреса ние имаме решение за подготовката на нова програма на партията, въпрос, който е напълно изоставен, а комисията, която беше оглавявана от Янаки Стоилов, далеч преди той на стане конституционен съдия, остана без ръководител, тъй като той подаде оставка. Това е изключително симптоматично, което означава, че в БСП идейно политически разговор не се води. Не очаквам на конгреса да се възроди изведнъж идейната дискусия, въпреки че това е, което трябва да направи конгресът -да направи една съдържателна идейна дискусия по проект за нова програма на партията или по въпроса защо към момента няма проект за нова програма на партията, поне няма такъв огласен, не изключвам възможността той да бъде огласен няколко дни преди заседанието на конгреса, но това не го възприемам като сериозен подход за приемането на партийна програма. Очаква се от конгреса също така да констатира оставка на председателя на партията и да бъде открита процедурата за нов избор на председател, въпреки че за съжаление последният избор, който беше за председател на БСП беше проведе в разрез с всички изборни и демократични норми и стандарти. Тоест изборът в БСП на председател не е гарантиран от гледна точка неговата честност и равнопоставеност на кандидатите. Така че конгресът трябва да се произнесе и да гарантира този процес в партията, защото действащият председател разполага с всички средства и ресурси да манипулира избора в своя полза“, сподели доц. Жаблянов относно предстоящия конгрес на БСП.

Той сподели, че очаква конгресът на партията да се произнесе по ключови въпроси на външната политика на България и да ги предложи на вниманието на правителството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече