Новата власт с поредната „гениална“ идея: Ще горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора

0

Нова идея на властта. Произвеждане на енергия от утилизация на отпадъци. Това може да се случва в ТЕЦ-овете край Стара Загора. Идеята беше обявена от вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание.

„Това до което достигнахме и върху което работим е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това много широко мащабно развитие на батериите на ниво система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия“, посочи Василев.

По думите му в комплекс „Марица Изток“ няма да бъде изграждана парогазова централа, както беше предвидено в изпратения в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост.

„Смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия. И съвсем спокойно можем да заложим на 400 мегавата геотермална енергия, която да се случи до 2026 г. И всъщност тази комбинация от  генериращи мощности да помогне за това, ние да намалим зависимостта от въглища“, обясни Асен Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече