Пеевски & Co поискаха ДАНС да провери златните паспорти

0

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателят на партията Йордан Цонев и депутатът Делян Пеевски сезираха Държавна агенция „Национална сигурност“ за т. нар. златни паспорти. Те настояват да бъде извършена проверка на всяка една процедура по получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции за периода от 2013 г. досега, съобщи БНР. ДПС обяви акцията срещу златните паспорти преди Коледа. Тогава депутатът Хамид Хамид заяви, че по този начин Пеевски показва, че няма нищо общо с тези паспорти, за което според Хамид бе „несправедливо обвинен от Държавния департамент на САЩ, слагайки го в списъка „Магнитски“. Искането за проверката на ДАНС по издаването им очевидно цели да оневини Пеевски. Преди Коледа от ДПС заявиха, че Пеевски и още няколко депутати ще напишат и закон по въпроса.

Според вносителите на сигнала „само така може да бъде установено дали са налице нарушения на законовите процедури и ако са допуснати нарушения, да бъдат предприети необходимите действия за търсене на отговорност от виновните лица. С извършването на проверката ще бъдат преустановени и спекулациите по темата от страна на определени медийно-олигархични кръгове в страната“.

БНР припомня, че такава информация от ДАНС беше поискана и от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който освен това внесе в НС и предложение за отпадане на т.нар. златни паспорти. Премахването на възможността за инвестиционно гражданство е и изискване на САЩ, за да отпаднат визите за български граждани. ЕК планира да го отмени за ЕС от 2025 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече