Пламен Георгиев отзован от Валенсия по настояване на президента

0

Знаковата калинка в дипломацията Пламен Георгиев стегна куфарите си обратно за София, след като премиерът Кирил Петков отсече, че слага „точка на политическите назначения на хора, които нямат нужния професионален опит” и то особено във външно министерство. Тежки думи, обаче ако бъдат спазени, току-виж се окажат изчегъртани от апетитни постове в българските легации по света и други попаднали в тях единствено заради близостта си с предишните управници.

Веднага да уточним, Пламен Георгиев е изпратен не случайно точно във Валенсия. Там живеят и работят родителите на съпругата му. И за да стане възможно това назначение, предшественикът му на този пост е изпратен в Барселона, където е открита нова консулска служба! Бедна ни е фантазията как да определим подобни привилегии.


Съдбата на Пламен Георгиев, разбира се, можеше да бъде съвсем друга, ако беше станал например главен прокурор. Юристи, с които се консултирахме, са категорични, че той е имал много големи шансове за това, но изневиделица беше сервиран скандалът с незаконната тераса. Така вместо в стола на Гешев, Георгиев трябваше да се утеши с консулско място във Валенсия. Нищо че не знае бъкел испански.
Запознати с този сюжет в най-пикантните му детайли са убедени, че тогава господинът става жертва на „приятелски” огън. Завистлив колега, но много печен в заплитането на опасни връзки, подхвърля на медиите информация за трите сделки на Пламен Георгиев и съпругата му, при които те купуват имоти на цени под данъчната оценка. Продава им ги фирма на сириеца Салех Асил, братовчед на покойния Филип Найденов-Фатик.
Когато се разчу за „Апартаментгейт”, Пламен Георгиев само промърмори, че това са неточности в нотариалния акт. Оказа се обаче, че е пропуснал да декларира и огромната си тераса от 187 кв. м, върху която инсталирал навеси, сауна и барбекю.


След медийния шум по този повод се раздвижи и столичната община „Слатина”, която откри, че градежите са незаконни и трябва да бъдат незабавно съборени. Влади Калинов (тези дни освободен като шеф на строителния контрол) обаче отхвърли това решение, но втора проверка на кметството окончателно написа акт на Георгиев. Така той не само че освободи върхът на прокуратурата за Иван Гешев, но трябваше и сам да развали съоръженията на присвоената тераса, изградена с толкова внимание към детайла.


След тези събития Пламен Георгиев набързо се оказа в разкрачено положение – от шеф на Комисията по конфискациите Висшият съдебен съвет го върна на работа в спецпрокуратурата. При това ВСС се събра извънредно по време на лятната си ваканция. Напразни усилия! Само три дена по-късно правителството изстреля Георгиев като генерален консул във Валенсия. А дали ВСС му е прекратил работата като спецпрокурор, остава загадка и досега. Май все още не е, изглежда продължават да го водят в отпуск, казват юристи, но пък ето, сега човекът ще има сигурна работа.


Само да отбележим, че Пламен Георгиев замина за Валенсия със сертификат за владеене на испански на ниво B1, напълно достатъчно, ако човек обаче отива на плаж. Документът за това ниво, и той пълен с правописни грешки, се оказа издаден от фирма „Никанор”, която обучавала служителите на Комисията по конфискациите по обществена поръчка, обявена от самия Пламен Георгиев. Нищо от това обаче не даде повод на тогавашната първа дипломатка Екатерина Захариева да го отхвърли като консул. Във Валенсия обаче той е посрещнат на нож от българската общност и подписка, разписана от 3500 души, а медиите там излизат със заглавия, че Георгиев „има съмнително минало”. Покрай тези публикации се разбра още, че заплатата му е около 3300 евро на месец, плюс други бонуси като безплатно жилище и училище за децата и 500 евро за съпругата на месец. В интерес на истината – нищо особено, в България си докарват много повече пари дори магистратите в забутаните N-ски прокуратури.
Защо обаче сега правителството още в първото си заседание през новата година светкавично реши да уволни Пламен Георгиев? Неговите бранители изкопаха „героична” причина за това. Фиаското на консулската му кариера било поръчано от президента! Припомниха, че Георгиев като шеф на Комисията по конфискациите започнал онази проверка на прословутите двойни договори на Десислава Генчева във ВСС, преди тя да стане официално Радева. Известно е обаче, че тези ревизии се оказаха буря в чаша вода и не разтърсиха нито Радев, нито Радева, така че президентът и госпожата нямат никакви основания да са недоволни.
По подобен безславен начин завършват и редица други разследвания, под наблюдението на магистрата Пламен Георгиев. Затова пък се очертава интересна зависимост – след всяко дело, пратено в глуха линия, неговата кариера отскача нагоре.


Достатъчно е да припомним прословутото разследване, свързано с покойния бизнесмен Мишо Бирата – Михаил Михов, тогава почетен консул на Бразилия във Варна. Скандалът е известен като „Ало, Ваньо” и гръмна през януари 2011 г., а главни герои бяха Бойко Борисов – тогава премиер и шефът на митниците ген. Ваньо Танов, който вече не е между живите. През февруари 2010 г. Агенция „Митници” разкрива, че във фабриката „Леденика” липсват измервателни уреди, както и система за отчетност и регистър на складовата наличност. Лицензът на пивоварната е отнет. Следва интересния разговор между премиера Борисов и митническия шеф Танов – „Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…”. Разговорът беше направен обществено достояние, като вече 10 години не спират коментарите, че понеже си затворил очите пред тези скандални реплики, от прокурор Пламен Георгиев се извисил до шеф на Комисията за конфискациите.


Факт е, че точно Борисов назначава господина на този висок пост, призван да бори корупцията
. Още по-интересно е, че тогава дори нямаше дебати в парламента. Нещо повече, Народното събрание любезно намали от 12 на 10 години стажа, който се изисква за заемане на висшия пост. И този ход не е току-така – по това време Пламен Георгиев е с малко над 11 години практика.


По повод скандала „Мишо Бирата” той самият разви тезата, че до него стигнал разговор между Танов и „неустановено лице” за проблеми в бирена фабрика „Леденика”. Пренебрегнал записа, понеже лицето, с което говорил Танов било  „неустановено”. Странни изводи, направени през техничарския 21 век, а не в тъмното Средновековие. В крайна сметка разследването е прекратено, защото липсват доказателства. Прокурорът Пламен Георгиев пък отскача високо в кариерата и става шеф на Комисията по конфискациите.
Георгиев е завършил право в Софийския университет и кариерата му започва като следовател, а после е прокурор в Районна прокуратура. Опитва се, но не успява, забележете, да стане съдия нито в Софийския районен съд, нито в Районния съд в Елин Пелин. След това обаче е командирован в Софийската градска прокуратурата, а после и във Върховната касационна прокуратура. През 2011 г. той печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура, но не постъпва там, защото става зам.-министър на правосъдието, а негов шеф е Диана Ковачева. Тогава му дават като ресор съдебната охрана и затворите.
Дълъг е списъкът на шумните дела, по които е бил обвинител. Името му се свързва с разследването за източването на „Алфа Банк” от главния касиер Петко Митевски, а също и с работата му по разкриването на злоупотреби във фонд „Земеделие”. Георгиев е прокурор и по делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за така нареченото „Водното огледало”. То е прекратено. Процесът обаче срещу  депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер, който също се свързва с името на Пламен Георгиев, е добутан до присъди. Като прокурор той наблюдава и част от делата на общинското дружество „Софийски имоти”. Не е известно някой от замесените в тази афера да е попаднал за дълго в затвора, но пък се знаят доста публични фигури намазали с евтини имоти в най-хубавите квартали на столицата.


Сред вип-разследваните от Комисията по конфискациите по времето, когато е оглавявана от Пламен Георгиев, се оказа самият Цветан Цветанов. Формалната причина беше, че ощетил бюджета на МВР с 50 000 лв., но не взел той парите, а ги разписал за свой подчинен! Тогава се дадоха клетви от Комисията на Георгиев, че ще се прерови 10 години назад цялото имуществото на Цветанов. При това ще се изяснява не само неговата собственост, но и пътуванията му по света и у нас. Излишно е да уточним, че и тази проверка тихо отшумя. Точно както и НАП провери шестте апартамента на бившия МВР-шеф! Безславно! Затова пък  тогавашният началник на данъчните Красимир Стефанов веднага след това стана депутат от ГЕРБ.
Друг интересен момент е и словесният огън, който Пламен Георгиев откри по адрес на Христо Бисеров. На някогашната знаменитост от БСП и ДПС беше запорирано имущество за над 1 млн. лева. Пламен Георгиев дори побърза да сравни бившия зам.-шеф на парламента с братя Галеви. И при бившите барети, и при политика били засечени преводи от България към чужди фирми и обратно. Бисеров се почувства обиден, започна дело срещу Георгиев, но го загуби.


Известно е, че съдбата обича да си прави шеги. Довчерашният борец срещу корупцията Пламен Георгиев сега, прясно завърнал се от Валенсия, ще трябва да дава обяснения заради „Ало, Ваньо”. Това обясни тези дни актуалният борец срещу мафията Бойко Рашков. И уточни, че Пламен Георгиев ще бъде извикан, понеже бил наблюдаващ прокурор. А правителството само ускори този разпит, като го изчегърта от консулския мандат…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече