Стойчо Кацаров разследван заради 1,5 млн. тестове с плюнка на Дечо Дечев

0

Бившият здравен министър в служебния кабинет на Румен Радев – Стойчо Кацаров, който стана обект на проверка от КП КОНПИ заради съмнения за корупция при поръчките на Ковид-тестовете за ученици, е разследван от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров заради сключен договор за покупката на 1,5 милиона теста с плюнка, научи „Уикенд“ от запознати с разследването.

В началото на седмицата от КП КОНПИ обявиха в съобщение до медиите, че са открили данни за корупция при поръчките на тестовете за ученици, които бяха въведени от служебното правителство на Румен Радев в средата на месец ноември м.г. От антикорупционната комисия посочиха, че са зaвъpшили пpoвepĸaтa cи в Mиниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeтo зa пpoвeдeнитe 4 пpoцeдypи зa зaĸyпyвaнe нa бъpзи aнтигeнни тecтoвe зa yчeници със становище, че има данни за корупция. Πpoвepĸитe зaпoчнaxa нa 9 дeĸeмвpи пo cигнaли зa дoпycнaти cepиoзни нapyшeния пpи избopa нa изпълнитeли. От комисията на Сотир Цацаров до този момент не съобщават официално за коя точно поръчка за бързи тестове са уличили Стойчо Кацаров в корупция.
Според източник на „Уикенд“, бившият министър на здравеопазването е попаднал на мушката на КП КОНПИ заради договор за покупката на 1 550 000 теста с плюнка, сключен с фирма на негов близък дългогодишен приятел. Твърди се, че става въпрос за дружество, свързано с бившия шеф на Здравната каса Дечо Дечев. От въпросната фирма, която била регистрирана в Стара Загора, внесли 2 седмици преди обявлението на поръчката за покупка на тестове почти 1,7 млн. теста с плюнка от Китай.
Всеки един от закупените тестове струвал около 45 евро цента (около 90 стотинки), но държавата ги платила по 6 лева. Твърди се, че дружеството, свързано с Дечо Дечев, съумяло да измести от обществената поръчка и други 2 фирми, които също трябвало да доставят тестове с плюнка, но се забавили с вноса им. Така на практика почти 70% от всички закупени от държавата за учениците тестове със слюнка били доставени от фирмата, свързана с Дечо Дечев.


В телевизионно интервю уличеният в корупция от КП КОНПИ д-р Стойчо Кацаров обвини комисията на Сотир Цацаров, че го преследва с цел да дискредитира президента Румен Радев. Кацаров обясни, че не е участвал в комисията на Здравното министерство, сключвала договорите с доставчици на бързи тестове за Ковид-19. Според думите му обаче, цената на закупените милиони тестове била три пъти по-малка от предварително очакваната. Според публично известни данни, до този момент Здравното министерство е платило над 16 милиона лева за щадящи Ковид-тестове. От антикорупционната комисия пък отвърнаха на обвиненията на Кацаров, че мишената е президента Румен Радев с прессъобщение, в което обясниха, че държавния глава не е страна по въпроса.
Според наш източник от КП КОНПИ, най-солидните доказателства, уличили Стойчо Кацаров в корупция, били предоставени от бивш негов заместник. Той предоставил документи, които доказвали, че съпругата на Стойчо Кацаров – Гергана Сотирова, е сертифицирала като лаборатории три от фирмите, сключили договори със здравното министерство за доставка на бързи антигенни тестове за училищата. Освен това Гергана Сотирова е развивала и обща бизнес дейност с един от собствениците на фирмата доставчик на тестове за ученици. Не е известно дали става въпрос за дружество, контролирано от бившия шеф на Здравната каса Дечо Дечев.
„От всички проверени договори с доставчици на антигенни тестове с плюнка бе установено, че Здравното министерство е платило веднага и на 100% цялата сума по заявените тестове само на дружеството, свързано с Дечо Дечев“, твърди запознат с разследването.


В началото на декември м.г. името на Дечо Дечев бе обявено като свързано с фирмата „Ридаком“, сключила договори със Здравното министерство за доставка на щадящи тестове за ученици в размер на над 800 000 лв. Тогава обаче Дечо Дечев отрече да стои зад фирмата „Ридаком“ и обяви, че става въпрос за съвпадение на имената. Според думите му, свързаният с фирмата за лабораторни изпитвания, биологически и медикобиологически науки „Ридаком“ Дечо Дечев е негов съименник, който е с друго ЕГН и е с 5 години по-възрастен от него. Миналото лято д-р Дечо Дечев, който е сред най-уважаваните и способни оториноларинголози в България, бе назначен за директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“. Д-р Дечев минава за един от най-близките приятели на бившия здравен министър Стойчо Кацаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече