Проф. Ангелов вещае апокалипсис: Предстоят фалити на общински болници заради цените на тока, водата и газа

0

„Бюджетът, който се пада в частта здравеопазване, касае две големи институции, които са възлови спрямо здравната криза, която предстои, а именно бюджетът на НЗОК и този на Министерството на здравеопазването“, това заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов от трибуната в пленарна зала по време на редовното заседание на Народно събрание.

„Кои проблеми няма да реши този бюджет, който гласуваме. Тук трябва да се мисли сериозно и за стопанските разходи на лечебните заведения, които са изключително завишени заради сметките за ток, вода, парно и газ. Липсата на допълнителен ресурс – през януари, февруари и март, когато сметките са най-големи, може да доведе до фалити“, добави той.

„Този бюджет не решава и предоставянето на допълнителни финансови средства за работещите в лечебните заведения фармацевти и помощник-фармацевти по механизма 600, 360 и 120 лв“, уточни Ангелов.

„Разбира се бюджетът на НЗОК трябва да гарантира и осигуряването на медицинските изделия за пациенти, които са оперирани с онкологични заболявания, но това до сега не се случва“, добави той.

„Липсата на допълнителен финансов ресурс, който да бъде насочен за финансиране на дейността на общинските болници, за да компенсира високите сметки за ток, парно и газ, ще доведе общински болници до фалит“, каза още бившият здравен министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече