Стойчо Кацаров жертвал заместника си заради далавера с ваксини

0

Война за доставки между „ Астра Зенека“ и „Пфайзер“ е една от главните причини за големия скандал в Здравното министерство в края на ноември, пише в новия си брой „Галерия“.

В жертва бе пренесен доктор Димитър Петров, заместник на служебния министър Стойчо Кацаров. Мнозин не го бяха чули, но той е  много влиятелна фигура в бранша, бивш управител на НЗОК.

Двата гиганта на фармацевтиката са се сблъскали у нас заради доставката на моноклонални антитела срещу Ковид-19. Те се вливат директно със системи в човешкия организъм. Смята се, че подобно на „Ремдисивир“  спира тежкото разпространение на болестта. Стига да бъдат приложени през първата седмица. Ефективността им от предотвратяване на болестта на следващия етап е над 70%.

 Тъй като пазарът на ваксини вече е разпределен, опитни български медици смятат, че този вид лекарства са бъдещият Клондайк за големите акули в бизнеса.

 Първите количества от тези антитела на фирма „Мерк“ вече се ползват в България. Според източник на „Галерия“ и „Астра“ и „Пфайзер“ натискали Кацаров да подпише предварителни договори за големи количества.

Той  лавирал, но накрая принесъл в жертва заместника си.

Конфликтът между Кацаров и заместника му по тази линия е крит упорито. Доктор Петров посочи като причина за уволнението си доставката на щадящи тестове. Но това е по-скоро за шоу на публиката. Така или иначе скандалът придоби публичност и доктор Кацаров беше подгонени от комисията на Сотир Цацаров.

 Според твърденията на засегнати бившият здравен министър е спретнал схема за доставка на по-скъпите тестове за училищата. Заради гафа беше вкарано условия за неустойка от 10% на всеки просрочен ден вместо традиционните 0,5%.

 Фирмите избягаха с мотива, че това е нечувано и накрая останаха само две компании. Заместник-министърът Димитър Петров изрази учудване, че той и колегата му Златанов са били изолирани от търговете. Всичко минавало през началника на политическия му кабинет  Лидия Чорбанова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече