Боян Расате отива на съд за хулиганство

0

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Боян Станков – Расате за хулиганство и телесна повреда по хулигански подбуди, съобщиха от държавното обвинение.

СГП повдигна окончателно обвинение на Станков като внесе срещу него в съда обвинителен акт. 

Според събраните по делото доказателства, на 30.10.2021 г. около 17:30 часа Станков заедно с група мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация „Р. Ц. Б.“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“. Станков нанесъл удар с ръка в лицето на намираща се в офиса жена, заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра.

След това Станков и неустановените лица напуснали офиса на Фондацията. Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Станков е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Досъдебното производство е започнато в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП с оглед на това, че Станков е бил независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г.

Разследването е било възложено на следовател от отдел „Следствен“ към СГП. След разрешение на Централната избирателна комисия, дадено по мотивирано искане на главния прокурор след предложение на наблюдаващия прокурор в СГП, на Станков беше повдигнато обвинение, предявено му на 03.11.2021 г. от следовател от отдел „Следствен“ при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Обвиняемият Боян Станков е български гражданин, с висше образование, неосъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, която е внесена. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд. Разследването продължава по отношение на неустановените по делото лица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече