Кирил Петков: Срещу Цацаров се води разследване от ДАНС

0

Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече е с отнет допуск до класифицирана информация на базата на данни, събрани на контрола за надеждност, каза пред bTV премиерът Кирил Петков. Срещу Цацаров се води разследване от ДАНС.

Вчера пред „24 часа“  бившият Обвинител №1 съобщи, че планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста на 1 март.

„Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия; всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви Кирил Петков.

По думите му данните са събирани „дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.
Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това „прави
неговата работа в някаква степен невъзможна“.

„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която
всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира Петков.

Служители на ДАНС са чакали сутринта Цацаров на работното му място, за да му връчат документите за отнетия допуск. Премиерът изрази надежда, че вчерашният анонс на шефа на КПКОНПИ, че ще подаде оставка и днешното отнемане на допуска не са свързани.

„Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, заяви министърпредседателят.

Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, „за да дадем нов облик
на българската прокуратура“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече