Новият министър на културата оплю яко Минеков

0

Новият културен министър, кадър на Продължаваме промяната, Атанас Атанасов дебютира в пленарната зала на Народното събрание с новина, разобличаваща действията на предшественика му проф. Велислав Минеков. Атаката дойде по повод подписания с фанфари меморандум между Министерството на културата и община Пловдив за изграждане на нова сграда на Държавната опера в града. Оказва се, както стана ясно от думите на Атанасов, че тези парафи нямат никаква законова стойност и ги определи като добро намерение. 

На 18 октомври 2021 г. след среща с кмета Здравко Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на „около 30-40 милиона лева“.

По-късно пък през ноември двамата подписаха и меморандума. По думите на наследника на Минеков обаче всъщност ведомството се е ангажирало само с това да помага за обединяването на усилията на страните по проекта за старт на инвестиционната инициатива за нова сграда и да работи за осигуряването на финансирането за целта. „Не знам какви обещания е имало на кафе, но те не са били законово регламентирани“, отсече младият кадър на „Промяната“. И бе подкрепен от питащия какво се случва с меморандума на Минеков екс кмет на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ Иван Тотев. 

„Това е ясно доказателство за работата на бившия министър на културата“, констатира Тотев. 

Иначе министърът потвърди намерението за отделянето на 9,7 милиона лева за преустройството на концертната зала в града, като заяви, че само се чака приемането на бюджета за тази година. В плановете са и да се отделят средствата за ремонт на сградата на операта в Русе, съобщи още той. 

Атанасов засегна и горещата тема за ваксинирането – той се похвали, че си е поставил бустер и призова всички да се ваксинират. Приветствам всички от „Възраждане“, които публично си признаха, че са имунизирани, каза министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече