Депутатите сами ще плащат тестовете си? Лъжа!

0

Пълен хаос цари сред депутати и администрация на парламента след решението избраниците да влизат в събранието само след представяне на зелен сертификат или направен антигенен тест, поет от собствения им джоб или от бюджета на Народно събрание, установи проверка на „Уикенд”.

Въпреки че почти единодушно депутатите решиха от 24 януари да получават достъп до работните си места само след представяне на сертификат или проведен антигенен тест край входа на парламента, ръководството на събранието нито е обявило обществена поръчка за доставка на антигенни тестове, нито пък е разписало каквато и да е сума, нужна за тях, както и евентуална бройка. Плащането на тестовете пък от страна на депутатите без ваксини „от собствения им джоб” се оказва пълна измама – в социалните мрежи вече се надигат брожения, тъй като „джобът” на депутата се пълни от данъкоплатците. „Това е все едно аз да дам на някого 100 лева, той да купи нещо с тях и да каже – ето, аз си плащам от джоба”, гневят се бунтари.


Същата ситуация е фразата „плащане от бюджета на Народното събрание”, откъдето ще се финансират тестовете за представители на медиите, сътрудници на депутати и администрация. Бюджетът на събранието също се попълва от данъци или с други думи – цялата държава ще плаща, за да ползват единици.
„Всъщност хаосът настъпва от факта, че това не са единици. Само акредитираните служители на медии за отразяване работата на парламента са около 800 души. С колегите от администрацията, квесторите, служителите на НСО, сътрудниците на депутатите бройката е повече от внушителна. Представете си само как в един ден тези хора решават до един да дойдат в парламента и нямат сертификати?! Колко теста ще трябват, срещу каква сума ще бъдат?! Още никой не ни е казал нищо”, обясниха за „Уикенд” от администрацията.


Депутати пък отсега се чудят за колко време ще успеят да стигнат до работните си места, ако нямат зелен сертификат. „Колегите със сертификати ще бъдат пускани веднага, добре. Но другите ще трябва да си правим тестовете до парламента, но резултат от такъв тест излиза за 15 минути! Кога ще започваме работа?! И онези колеги, знаете кои, които не искат и да чуят за ваксини и сертификати, тях кой ще спре на входа? Законът ни е дал имунитет, тоест няма реално изпълним начин да им се попречи да стигнат до залата – нито със сила, нито по друг начин”, разказа за „Уикенд” и депутат от ГЕРБ, пожелал да не бъде цитиран поименно.


Въпреки че подкрепиха мярката за зелен сертификат на входа, депутатите на Бойко Борисов не пропускат случая да разнищят минусите на идеята на десницата и „Продължаваме промяната”. Други избраници пък дадоха да се разбере, че подобна мярка е „каца без дъно” за бюджета на събранието. „Приехме тестовете да се финансират от бюджета на парламента, но го направихме без краен срок на мярката, без яснота колко теста ще са нужни, както и дали ще стигнат единствените 500 000 лева за непредвидени разходи, които имаме в сегашната рамка и откъдето би трябвало да финансираме закупуването на тези тестове”, възмущават се депутати.
Парламентът вече има по-малко от две седмици да се подготви за новите правила за влизане в парламента, но отсега в кулоарите шегите са налице. „Сигурно ще вземем от близалките-тестове за децата, ако са изостанали дози. Искам да видя как бивши министри и председатели на събранието ближат близалки в будката за антигенни-тестове”, кискат се от администрацията на парламента. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече