Милиардер прибира субсидията на „Продължаваме промяната“ (Лъчезар Шиков е най-големият собственик на земи у нас)

0

Мистериозен милиардер, чието семейство е здраво свързано с Русия, прибира огромна част от субсидията на „Продължаваме промяната”, показа разследване на „Уикенд”. За слабо известният в обществото Лъчезар Шиков, чието син е най-големият собственик на земя в България, се твърди, че е ударил солидно рамо в кампанията на Кирил Петков и Асен Василев за парламентарните избори. Това от своя страна поставя под сериозно съмнение прозападната ориентация, която настоящият премиер и обкръжението му изтъкват, коментират политолози.

До парадоксалната ситуация се стига след меко казано странното коалиционно споразумение на ПП. Заради невъзможността да учредят бързо собствена партия, Кирил Петков и Асен Василев бяха принудени да се явят на вота през ноември от името на коалиция с няколко маргинални формации. Първоначално това бяха партия „Волт” на напусналия Мая Манолова Нестимир Ананиев и „Средна европейска класа” на бургазлията Константин Бачийски. Двете формации са предостатъчни за регистрация в ЦИК, но броени дни преди крайния срок, ни в клин, ни в ръкав, от ПП обявиха, че към коалицията се присъединява и „Политическо Движение Социалдемократи”.
Слабоизвестната партия, през последните години трудно събира и няколко хиляди гласа на избори и едва ли е спомогнала, поне официално, за победата на „Продължаваме промяната”. Отделен е въпроса за задкулистната подкрепа на милиардера Шиков, който е сочен за шеф в сянка на социалдемократите, коментират наблюдатели. В крайна сметка, коалиционният партньор „Политическо Движение Социалдемократи” така и не пласира нито един депутат. Това явно не е пречка до прибира рекордните 90% от полагащата се субсидия на коалицията, показа справка на Министерство на правосъдието. Формално тя е за периода след изборите – от 14 ноември до 31 декември, но в бъдеще разпределението си остава същото, уточниха от ПП.
На изборите „Продължаваме промяната” получи 673 170 гласа. При 8 лева на глас, за година и се полагат 5 385 360 лв. От тях, съгласно споразумението в коалицията, на социалдемократите се падат  4 846 824 лв. или общо 19 387 296 лв. за цял мандат.


„Няма нищо нетипично в разпределението на субсидията. То е направено на база политическия опит на всяка от партиите. Оглавяваната от мен формация има най-голям. За това на нас се пада основният дял”, коментира шефката на социалдемократите Елена Нонева. Тя уточни, че средствата отиват само за нейната формация, нямало договорка те да се ползват от ПП.


Какъв е опита и влиянието на оглавяваната от Нонева формация ,е видно от последните местни избори. На тях Нонева се кандидатира за кмет на родната си Стара Загора и събира впечатляващите 576 гласа. Подобни потресаващи резултати партията има и в останалите общини на страната, където все пак е намерила поне един човек, за да го издигне за кандидат, естествено.
Обясненията за безценния опит, предаден на Кирил Петков и Асен Василев от „Политическо движение социалдемократи” се коментират с насмешка от опозиционни депутати. За тях далеч по-разумно обяснение е удареното рамо от партийния лидер в сянка Лъчезар Шиков. Най-вероятно по този елегантен начин – чрез субсидията, се връщат инвестираните от него пари по време на предизборната кампания, допускат източниците ни.
„Семейството му са едни от най-големите земеделци у нас. Само мога да си представя колко десетки хиляди гласа корпоративен вот е насочил Шиков към ПП”, коментира депутат от ГЕРБ.
Иначе партийката наистина може да се похвали, поне формално, с дълга история. Формацията е създадена през 2000 г. от „червеният ренегат” Николай Камов. Скоро след това обявеният за предател от редовите социалисти сключва коалиционно споразумение със столетницата. Самият Камов не се задържа дълго начело на формацията. Причина за оттеглянето му са ангажиментите към мистериозната Билдербергска група, чиито представител за България по това време е той.


Клубът „Билдерберг” е сочен от изследователи за световно правителство в сянка. В организацията членуват няколкостотин висши банкери, политици, бизнесмени и медийни магнати, като една трета от тях  са американци, а останалите – от Европа и Азия. Всяка година те се събират на тайни места, за да дискутират теми от световната политика и икономика. Официално става дума за обмяна на мнения, но според запознати, решенията им в последствие се изпълняват безпрекословно от политиците по цял свят.
След оттеглянето на Николай Камов, начело на „Политическо Движение Социалдемократи” застава Лъчезар Шиков. До промените през 1989 г. Шиков е в редиците на висшата партийна номенклатура. Като руски възпитаник, му е поверено ръководството на военния завод „Арсенал” в Казанлък. След свалянето на Тодор Живков, партията му гласува по-сериозно доверие. Шиков е избран за член на висшия партиен съвет, редом с митични фигури като ген. Любен Гоцев. Става и депутат във Великото народно събрание. Паралелно с това подхваща частен бизнес.
Сред фирмите му е земеделското дружество „Ангора”. Там Шиков е изпълнителен директор, а акционер – скандално прочулата се по време на правителството на Жан Виденов „Евроенерджи”. Близката до Красимир Премянов групировка успява да се забърка в множество банкови афери и сделки с държавата. Сред тях е и рафинерията „Плама Плевен”, която „Евроенерджи” купува с обещания за огромни инвестиции и възобновяване на работата. Вместо това, рафинерията е окончателно източена от червените другари.
След разразилият се скандал, Лъчезар Шиков се потапя дълбоко, но няколко години по-късно на бизнес фронта изплува синът му Тенчо. За отрицателно време червеният наследник успява да изкупи почти 1 млн. декара ниви. Това го превръща в най-големия собственик на земя в България, след държавата. Към днешна дата цената на декар е над 1000 лева, което прави фамилията Шикови официално милиардери. Парите за покупките си Тенчо Шиков изкарва чрез мистериозни трансгранични сделки, които според финансисти напомнят за схеми за легализиране на изнесени преди промените „червени капитали”. Все пак това са само подозрения на политически противници, но за разследване на фамилията Шикови не се е чуло.


В основата на схемата е фирма „Ромфарм Компани“. Макар и регистрирана у нас, компанията държи заводи за лекарства в Румъния. Продукцията от своя страна се изнася за Русия, а печалбите от сделките стигат до 100%. Това е крайно нетипично за фармацевтичния бизнес, но поне докато властите не се заровят сериозно, всичко си е легално, обясняват експерти. Изкараните в Русия стотици милиони печалби се пренасочват към България, чрез сложна схема от фирми.
Стигайки до „Ромфарм Компани”, парите моментално се влагат в покупка на земеделски земи. Освен, че цената на нивите всяка година се вдига, собствениците получават и солидни субсидии на декар от ЕС. Годишно става дума за десетки милиони евро.


Самият Лъчезар Шиков също не се задържа дълго начело на „Политическо Движение Социалдемократи” От 2014 г. партията се ръководи от старозагорската адвокатка Елена Нонева, а на конгреса Шиков обявява пред другарите си, че се оттегля от оперативната политика. Повод са множеството му бизнес ангажименти, спомнят си активисти. Самата Елена Нонева далеч не може да се похвали с успешна кариера като адвокат. Към днешна дата тя си изкарва прехраната като юрист консулт на близката до Стара Загора община Братя Даскалови. Според запознати, тя е типичен „сламен човек”, а конците се дърпат от уж оттеглилия се Лъчезар Шиков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече