Престъпна група се вихри в родната Темида: Прокурор Ангел Кънев рекетирал бизнесмени по поръчка?

0

Организирана престъпна група в държавното обвинение! Според запознати в края на 2021-а Върховната касационна прокуратура започнала да разследва „специалния” прокурор Ангел Кънев по няколко члена от НПК, касаещи престъпления по служба, лично облагодетелстване и търговия с влияние.

Последното се изразявало в приемане на подкупи в особено големи размери от няколко знакови бизнесмени и последващо поемане на задължения пред тях да организира „ударна група” за тормоз на лица и фирми, които са неудобни на поръчителите.

Групите се състояли от различни по ранг служители, магистрати и представители на различни агенции в изпълнителната власт. Те имали задача по всички възможни начини да нанасят вреда на поръчаните от спецпрокурора Кънев физически и юридически лица, твърдят източници на skandalno-bg.com.

От информацията става ясно, че е образувана преписка срещу Ангел Кънев за това, че е получил „материални” и по всяка вероятност парични облаги от собствениците на голямо земеделско дружество, и винпром, за да отстрани от пътя им техен конкурент.

За награда Кънев се сдобил със земеделски земи в защитени зони, фиктивно закупени, но на цени доста под пазарните – факт, който беше шумно огласен в разследване на „Свободна Европа” от май 2019 г.

Тогава стана ясно, че прокурор Кънев се е сдобил с имоти в село Малък манастир, община Елхово, както и с още един в село Козичино, община Поморие.

Отделно от това обвинителят закупил още четири поземлени имота през 2016 г. в село Планиново, община Тополовград.

В момента разследващите събират данни какви други облаги би могъл да е получил Кънев, като за целта анализират цялото му движимо и недвижимо имущество, което надхвърля значително доходите на един магистрат.

За да обясни неприлично високия си стандарт, Ангел Кънев тръбел наляво и надясно, че има брат милионер в Англия и благодарение на финансовите му инжекции можел да си позволи да живее като принц, без да се съобразява със скромната си бюджетна заплата.

Дебелашките хвалби са на път да му изядат главата, след като от ВКП извършват детайлна проверка на митичния брат „англичанин” – какви доходи е декларирал, платил ли е данъци върху тях, както и какви трансакции е правил по сметките на братчето-прокурор.

В допълнение от ВКП разследват аналогични случаи от практиката на прокурора за да изяснят срещу кои други фирми и бизнесмени организираната група на Ангел Кънев е прилагала мръсните си похвати.

Проверяващите били наясно, че и по други дела групата е съчинявала доклади, протоколи и ревизионни актове, както и че в разрез със закона е подавала към медиите изопачена информация, с цел действията на „ударната бригада” да изглеждат приемливи, обосновани, а другите контролни органи да бъдат „приспани”, че всичко се върши по закон. Очаква се участниците в магистратското ОПГ да бъдат подложени на полиграф за да се установи тяхната роля в деянието.

Сега е ред КПКОНПИ също да се активира, разследвайки както Ангел Кънев, така и неговите помагачи от групата. Но най-вероятно комисията няма да се задоволи с дребните риби и ще се огледа в хората около винпрома, финансирали престъпните начинания на спецпрокурора.

Истинската цел на проверките била да се установи дали баровците са си плащали данъците и дали са декларирали яхтата в Турция, както и къщите и имотите, придобити през последните години.

Проверяващите ровят и на какво основание Ангел Кънев разполага с лична охрана, а също кой позволява подобна екстра на държавен служител. ВКП са получили сигнали, че Кънев всячески парадирал с частната си армия и по този начин въздействал на психиката на редовите държавни служители, с които влизал в контакт.

Наплашени от дебеловратите гардове, чиновниците лесно били склонявани са му се подчинят и да нарушат закона за да си нямат ядове, възмущават се запознати с разследването.

Наблюдатели, пожелали анонимност коментираха, че ако амбициозният план на ВКП се реализира от край до край, това ще е първият случай в най-новата ни история висш магистрат и неговите помагачи да се разследват реално, с цел да се уличат в престъпления, най-вече с корупционен характер, и така да се анонсира пред европейските ни и презокеански партньори, че в България няма недосегаеми магистрати.

Narod.bg ще продължи темата с конкретни имена и нови факти за имотите на прокурор Ангел Кънев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече