Кирил Петков за ултиматума на Русия: България е суверенна държава!

0

Министър-председателят Кирил Петков прави първи коментар в парламента във връзка с ултиматума на Русия НАТО да изтегли своите войски от България.

България е суверенна държава и сме член на НАТО. Вашингтонският договор не предвижда втора ръка страни-членки. Призоваваме руската федерация да остане конструктивна за диалог и да работи за свободна Европа при стриктно спазване на правото, отсече той от парламентарната трибуна.

Благодарим на министър-председателя, който каза поне нещо, коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

Г-н Министър-председател, позицията ви е ясна и преповтаряща нашата декларация. Ние очаквахме нещо по-детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация, да вземете отношение за министъра на отбраната, който се появява на антинатовски протести и изразява контрастни на вашето лични мнения. Очакваме ясни позиции какви позиции ще вземем в НАТО. Очакваме свикване на КСНС, за да разберем как правителството оценява по-широкия контекст, в който се намира България, заяви Митов.

Христо Иванов от ДБ заяви, че са удовлетворени за бързата и навременна реакция на премиера, че е дошъл в парламента и е заявил ясна позиция в полза на членството ни в НАТО и на волята ни да развиваме нашата сигурност заедно със страните от НАТО.

Искаше ми се премиерът да каже нещо повече, молбата ми е да отговорите дали подкрепяте нашата декларация за КСНС, обърна се Екатерина Захариева към Кирил Петков.

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че въпросите за сигурността на България и българската отбрана да са обект на коментар от Вашингтон и Москва.

Радвам се, че премиерът намери време да дойде в НС, но когато имаше шум и безредие в залата и недостойно поведение на народни представители, вие не направихте забележка и не въведохте ред в залата, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече