Радев разжалва Кирил Петков ( Бойко Рашков и Стефан Янев остават верни на президента)

0

Президентът Румен Радев вече е разжалвал премиера Кирил Петков. Конфликтът между държавния глава и министър-председателя се задълбочава и много скоро между тях ще започнат да хвърчат яростни нападки, а не само искри, както е в момента, пророкуват пред „Уикенд” политически анализатори.

Скандал и разправии едва не провалили заседанието на парламента в сряда, на което президентът Румен Радев и Илияна Йотова официално положиха клетва за втори мандат на „Дондуков” 2, научи „Уикенд”. Заради силно обтегнатите отношения между президента и „Продължаваме промяната”, председателят на събранието Никола Минчев обявил сутринта на колегите си, че не иска да води заседанието.
Конфликтът и раздорите между ПП и президента не са от вчера, а след злополучният съвет по сигурността относно Северна Македония, отношенията са охладнели още повече. Причината – за да защити премиера Кирил Петков от атаките на държавния глава и останалите партии на съвета, Минчев „се заразил” с коронавирус, за да отклони вниманието на медиите от скандала, който се разиграл при президента – а именно, отказът на всички партии без „Продължаваме промяната” да приемат идеята на Петков РСМ да получи отворена врата към ЕС без договорки. Заради обтегнатите отношения Минчев обявил, че няма да председателства заседанието умишлено, а останалите партии се видели в чудо от предстоящия скандал.


Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин бил склонен да води заседанието, като за пръв път вице на парламента е начело на събранието по време на клетва на президент, докато председателят стои отстрани, възмутиха се депутати. Причината – Вигенин единствен показал на КСНС блогосклонност към позицията на премиера Петков за Северна Македония, но набързо сменил мнението си, като видял поведението на останалите си колеги. ГЕРБ пък дори не бяха излъчили своето вице на трибуната, а посред речта на Радев депутатите на Бойко Борисов демонстративно напуснаха пленарна зала.


Напрежението между Радев и „Продължаваме промяната” се изостри и извън парламента, след като министърът на културата Атанас Атанасов изобличи предшественика си Велислав Минеков, назначен служебно от президента, като щедър чиновник – раздал над 75 хиляди лева по граждански договори само за половин година. От справката излиза наяве, че през 6-те месеца четирима души са подпомагали на граждански договор политическия кабинет на служебния министър. Единият е получил на три пъти за 6 месеца внушителната сума от 31 600 лева, което приблизително е 5266 лв., обяви министър Атанасов.


С атаките срещу бившите служебни министри от страна на новото правителство, депутати са на мнение, че управлението на ПП няма да продължи дълго, ако държавният глава Радев реши, че формацията и кабинетът „му пречат”. Конфликтът вече ескалира и е въпрос на време държавния глава да влезе в директен сблъсък с „харвардци”, твърдят източниците ни.


Отсега много партии се готвят за предсрочни избори, въпреки че явно никъде не коментират това. „Градят се или се стабилизират структури из цялата страна”, коментираха за „Уикенд” представители на партии.


Бойко Рашков и Стефан Янев остават верни на президента

Напрежението между президента и премиера може да доведе до кадрови промени в правителството, твърдят източниците ни. От лобито на Радев в Министерския съвет са само двама министри – военния Стефан Янев, както и МВР-шефа Бойко Рашков.
Неотдавна Янев влезе в сблъсък с Кирил Петков заради позицията му за базите на НАТО. Изявата на военния министър доста разярила премиера и той дал да се разбере, че е възможно министъра да бъде сменен. Упорито се говори, че ако се стигне до такъв развой, поста ще бъде предложен на Бойко Ноев, който гравитира около „Демократична България”.
Като опитен човек, Рашков на този етап балансира умело между двамата лидери, но най-вероятно при задълбочаване на напрежението ще мине на страната на президента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече