Българите в Северна Македония са против да влязат като малцинство в Конституцията

0

Българите в северна Македония се обявиха против включването им като малцинство в Конституцията на западната ни съседка, писа „Галерия“.  

Според тях това би донесло повече вреди, отколкото ползи. „Категорично отказваме да бъдем обект на търговия с малцинствата“, писаха в специален меморандум от Българския културен клуб- Скопие,

Исканията за включване на македонските българи в Конституцията на РСМ идват от същите сили и центрове, които насърчават и финансират исканията за признаване на „македонско национално малцинство“ в България.

Исторически необосновано и политически неоправдано е да се разделят или противопоставят понятията „българин“ и „македонец“, което е резултат на чужди доктрини! Включването на македонските българи в Конституцията на страната, без необходимата яснота за общата история и културно-историческо наследство с гражданите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, отколкото ползи и би обезценило съответната клауза в договора. Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са признати за малцинство, но нямат аналогични съвместни корени, културни традиции и език със сръбското население“, се казва  в позицията на БККС.

Според клуба най-доброто решение за всички би било ако преамбюлът на Конституцията на РС Македония декларира, че тя е държава на всички нейни граждани, без да изброяват никакви етноси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече