Зетят на Каракачанов отваря сметище в Русе

0

Зетя на Красимир Каракачанов – Димитър Немски, се кани да отвори огромно сметище в Русе, показа проверка на „Уикенд”. По една случайност, проекта е задвижен по време на предишното правителство, когато шефа на ВМРО бе вицепремиер, а екоминистър техния безценен кадър Емил Димитров-Ревизоро.

Днес огромна част от формалностите и екооценките са изготвени и площадката за отпадъци е напълно готова за откриване, коментират ужасени русенци. Чака се само удобен момент, заради постоянните екопротести в дунавският град. Повод са ежедневните обгазявания от предприятия без необходимите филтри на комините и спорни проекти за откриване на нови химически заводи.  


Според документацията, зад новото сметище стои компанията „Кемстийл” на Димитър Немски, съпруг на злощастно починалата наскоро сестра на Каракачанов. Жената си отиде миналата година от Ковид-19. По план на терена в близост до пристанището трябва да се съхранява скраб от черни и цветни метали, стари батерии и акумулатори и всевъзможно друго излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. За нерегламентирано съхранение на подобни отпадъци срещу олигарха Пламен Бобоков, чиито кум е Каракачанов в момента върви дело в спецсъда. Според прокуратурата схемата на братя Бобокови е задвижена по време, когато екоминистерството се контролира от ВМРО.


Огромна част от боклуците, които се кани да трупа Немски, трябва да дойдат от бъдещият завод за рязане на бракувани кораби, разказват гневни хора в Русе. Не е изненада, че гробницата за кораби също е негова, а задвижването на проекта съвпада с подаването на документи за отваряне на сметището. Еколози подозират, че завода за нарязване на стари кораби вероятно ще е първият подобен в целия ЕС. Днес бракуваните плавателни съдове от цял свят се изпращат в специални гробища в Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция. В миналото подобен бизнес има и европейски страни, но високите изисквания за безопасност, качество и опазване на околната среда принуждават заводите да мигрират в третия свят. Освен стоманата, при разфасоване на един кораб остават и десетки тонове токсични и опасни отпадъци. Тяхното съхраняване и рециклиране крие сериозен риск за околната среда, обясняват експерти. Дали зетя на Красимир Каракачанов ще успее да покрие високите екологични стандарти, предстои да се разбере, но русенски еколози от сега се заканват, че са готови на протест срещу бъдещия завод.


Връзката на  Красимир Каракачанов и Димитър Немски стана известна преди 3 години, покрай скандала с евтините апартаменти на хора от властта. Тогава се разбра, че шефа на ВМРО си е купил огромен мезонет в центъра на София, на смешната цена 380 евро за квадрат. При други сделки в сградата, зет му Димитър Немски е искал от купувачите над 1200 евро за кв.м. Можем само да предполагаме дали роднинското връзка или оказаните услуги от екоминистъра на ВМРО са причина за огромната отстъпка за апартамента.
Самият Димитър Немски може да си позволи да загуби десетки хиляди евро, продавайки на родата си евтин мезонет. Той е собственик на бизнес за десетки милиони левове – от строителство, през търговия със скраб и износ на оръжие. Хора от ВМРО коментират, че просперитета в бизнеса на Немски се дължи в немалка степен и на рамото на зетя Каракачанов.


Слуховете са, че „войводата“ има скрити дялове във фирмите му. В медийни разследвания свързват фирмите на Немски с договори за нарязване на бракувана военна техника. Твърди се, че има участие и при разфасоване на площадката на АЕЦ Белене, която от ВМРО защитават яростно.
Иначе роденият в Ловеч Димитър Немски от години е сочен за дясна ръка на Гриша Ганчев. Дълги години двамата въртят общ бизнес с горива и метали. Немски дълги години е и управител и акционер във футболният „Литекс”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече