Депутатите на Слави му търсят личен асистент

0

Лидерът на ИТН вече с право сам да избира кой да го обгрижва

Личен асистент за Слави Трифонов. С търсенето на това са се заели депутатите от „Има такъв народ” с умна законодателна промяна в текстовете за личната помощ, установи „Уикенд”.
Лидерът на ИТН и шоумен отдавна е със сериозни здравословни проблеми и трудно се придвижва без помощта на патерици и обкръжение от охрана и съмишленици. Слави постоянно посещава болници заради лошото си здравословно състояние, но на този етап законът за личната помощ не му позволява да се възползва от личен асистент въпреки финансовите му възможности и фактът, че дори най-близките му хора нямат право да го обгрижват. Заради това, подозират депутати от други парламентарни групи, избраниците от ИТН до един са подписали промени в закона за личната помощ, с които вече хората с увреждания от какъвто и да било тип ще могат сами да определят кой да наемат за личен асистент. Така Трифонов няма да разчита на непознати, които лесно могат да издадат състоянието му извън тесния семеен кръг, а сам да определи кой може да се грижи за него.


Лидерът на „Има такъв народ” има и друга спънка за осигуряването на постоянна грижа за себе си – финансовите си възможности. Затова и депутатите на ИТН внасят още една промяна, позволяваща абсолютно всеки да има право на личен асистент – отпадането на подоходния критерий за наемане на помощник. За пълна дискретност, текстовете в закона се изменят така, че нуждаещият се от грижа сам да подаде заявлението си кой иска да бъде негов личен асистент, а ако няма тази възможност, упълномощено лице го прави пред институциите.


Депутатите на Дългия определят и фиксирани часове, в които според степента на увреждане хората ще имат право на лична помощ, като грижи се предвиждат и през почивните дни, което досега не бе определено в текстовете. Ако се приемат поправките на депутатите на Трифонов, то Слави ще може спокойно да подаде сам заявление кой иска да бъде неотлъчно до него, без да се разчува, че има затруднения със здравето, както и ще може според новите текстове, да потърси отговорност от личния си асистент, ако той извади наяве информация за състоянието му

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече