Иманяр-общинар зави от БСП към Промяната

1

Боян Минков, който е шеф на общината в Белоградчик, избран от местната коалиция на БСП и ДПС, е започнал да се представя като човек на „Продължаваме промяната”. Това разказват с доза възмущение негови съграждани. Те дори са решили да се допитат до депутата Петър Миланов-Пешо Шишето, дали това е вярно.

„На изборите през април 2021 г. Минков беше трети в листата на „БСП за България”, в следващите два избора не участва, затова е интересно дали вече е сменил официално партийната ориентация” –питат се източниците ни.


По техни проучвания Боян Минков отсега започва борбата да стане кандидат-кмет на управляващата „Продължаваме промяната”, въпреки че в момента е член на градското ръководство на БСП. Подобно политическо номадство обаче отдавна не е изненада у нас. Боян Минков прави всичко възможно, за да се хареса на новите управници. Например, блокира всички предложения на градското ръководство, скача срещу решенията на общинарите, с други думи – прави се на опозиция. Друг е въпросът дали като блокира работата на общинския съвет, ще спечели симпатии, коментират в Белоградчик.


Преди години Боян Минков става заглавие в медиите, понеже от ГДБОП намират в двора на къщата му в село Рупци буквално частен археологически музей. Находките са домъкнати от римската крепост Рациария, която се намира наблизо. Перла в короната на тази колекция е каменен римски саркофаг с богати орнаменти и надпис. Любопитно е, че от културно наследство в полицията тогава твърдят, че издирвали от 4 години въпросния саркофаг. В същото време негова снимка се разпространявала сред търговците на антики.
Частната сбирка в с. Рупци на Боян Минков разполагала още с надгробни стели, римски колони с коринтски и йонийски капители. Разбира се, имало и амфора, мраморни съдове за вода, части от олтар с богати орнаменти, питос – съд за съхранение, а също и каменни тежести за кантар и дори каменен постамент за статуя с лъвски крака и орел. Да не пропуснем, че в селския двор бил изложен и детайл от украса на сграда с изображение на вълчицата-покровителка на Рим с Ромул и Рем. Въобще богат сбирка, с която може да се запълни цяла зала в археологическия музей в столицата. Но това далеч не изчерпва находките на бъдещия общинар Боян Милков. В дома си във Видин любителят на старините бил разположил 90 керамични и стъклени съда – амфори, кани, керамични лампи, балсамарии, фиали. Сред тях имало и два съда с червена декорация. После уж имало разследване, колкото да докаже, че това богатство е добито от древната крепост Рациария. Не е известно нещо много тежко, като затвор например, да е сполетяло бъдещият председател на общинския съвет в Белоградчик. А и как да го сполети, след като е публична тайна, че от край време голяма част от ченгетата по върховете на МВР са видни колекционери, така че разконспирираният иманяр е имал база, от която да преговаря.


Впрочем, самият Боян Минков дори не се е и криел. За неговия впечатляващ музей в двора е знаело цялото село, понеже той е трупан с години. А и любителят-археолог не криел с какво се занимава. При това цяло село знаело, че той захранва с антики сочения за най-богат българин тогава Васил Божков-Черепа.


Преди ченгетата да посетят и опоскат селския му музей, Боян Милков отворил във Видин първата частна художествена галерия. Подредил я в къща-паметник на културата, която успял да купи, а в онези времена никой не е търсел произход на парите. Още повече че според слуховете днешният общински шеф в Белоградчик запълнил поне една трета от античната сбирка на Васил Божков.

1 Коментар
  1. S P Q R казва

    Боби работеше за Захари не за черпа не го закачаха защото беше близък с предишната шефка на музея Фионера а и си плащаше на милицията но всичко е до време

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече