Иманяр-общинар зави от БСП към Промяната

0

Боян Минков, който е шеф на общината в Белоградчик, избран от местната коалиция на БСП и ДПС, е започнал да се представя като човек на „Продължаваме промяната”. Това разказват с доза възмущение негови съграждани. Те дори са решили да се допитат до депутата Петър Миланов-Пешо Шишето, дали това е вярно.

„На изборите през април 2021 г. Минков беше трети в листата на „БСП за България”, в следващите два избора не участва, затова е интересно дали вече е сменил официално партийната ориентация” –питат се източниците ни.


По техни проучвания Боян Минков отсега започва борбата да стане кандидат-кмет на управляващата „Продължаваме промяната”, въпреки че в момента е член на градското ръководство на БСП. Подобно политическо номадство обаче отдавна не е изненада у нас. Боян Минков прави всичко възможно, за да се хареса на новите управници. Например, блокира всички предложения на градското ръководство, скача срещу решенията на общинарите, с други думи – прави се на опозиция. Друг е въпросът дали като блокира работата на общинския съвет, ще спечели симпатии, коментират в Белоградчик.


Преди години Боян Минков става заглавие в медиите, понеже от ГДБОП намират в двора на къщата му в село Рупци буквално частен археологически музей. Находките са домъкнати от римската крепост Рациария, която се намира наблизо. Перла в короната на тази колекция е каменен римски саркофаг с богати орнаменти и надпис. Любопитно е, че от културно наследство в полицията тогава твърдят, че издирвали от 4 години въпросния саркофаг. В същото време негова снимка се разпространявала сред търговците на антики.
Частната сбирка в с. Рупци на Боян Минков разполагала още с надгробни стели, римски колони с коринтски и йонийски капители. Разбира се, имало и амфора, мраморни съдове за вода, части от олтар с богати орнаменти, питос – съд за съхранение, а също и каменни тежести за кантар и дори каменен постамент за статуя с лъвски крака и орел. Да не пропуснем, че в селския двор бил изложен и детайл от украса на сграда с изображение на вълчицата-покровителка на Рим с Ромул и Рем. Въобще богат сбирка, с която може да се запълни цяла зала в археологическия музей в столицата. Но това далеч не изчерпва находките на бъдещия общинар Боян Милков. В дома си във Видин любителят на старините бил разположил 90 керамични и стъклени съда – амфори, кани, керамични лампи, балсамарии, фиали. Сред тях имало и два съда с червена декорация. После уж имало разследване, колкото да докаже, че това богатство е добито от древната крепост Рациария. Не е известно нещо много тежко, като затвор например, да е сполетяло бъдещият председател на общинския съвет в Белоградчик. А и как да го сполети, след като е публична тайна, че от край време голяма част от ченгетата по върховете на МВР са видни колекционери, така че разконспирираният иманяр е имал база, от която да преговаря.


Впрочем, самият Боян Минков дори не се е и криел. За неговия впечатляващ музей в двора е знаело цялото село, понеже той е трупан с години. А и любителят-археолог не криел с какво се занимава. При това цяло село знаело, че той захранва с антики сочения за най-богат българин тогава Васил Божков-Черепа.


Преди ченгетата да посетят и опоскат селския му музей, Боян Милков отворил във Видин първата частна художествена галерия. Подредил я в къща-паметник на културата, която успял да купи, а в онези времена никой не е търсел произход на парите. Още повече че според слуховете днешният общински шеф в Белоградчик запълнил поне една трета от античната сбирка на Васил Божков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече