Руският посланик: България би се превърнала в мишена на Русия, ако разположи стратегически оръжия

0

Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за Руската федерация, след която последва този отговор”, коментира още тя.

Относно искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. Митрофанова обясни, че това не засяга България, тъй като няма бази или стратегически настъпателни оръжия у нас.

„Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 1997 г., да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 1997 година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас. 

Митрофанова допълни, че Румъния донякъде е засегната от това искане. 

„Става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО. Разбира се, това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в Хартата – всяка страна има правото да избира Алианса за гарантиране на безопасността ѝ”, посочи тя

Според нея България би се превърнала в мишена на Русия, ако у нас бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, насочени срещу страната. 

Такива към момента обаче няма, затова Митрофанова заяви: „Не сте мишена и правилно правителството ви не се изказва особено рязко по този повод”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече