Социолог: Тънкият лед под краката на коалицията май се пропуква

0

Тънкият лед, по който стъпва четворната коалиция, май започна да се пропуква. Не че е нещо неочаквано. Всъщност това започнаха да се питат всички още покрай историята с гласуването на мораториума на цените на тока, парното и водата, която постави параграф 22 и едва ли не партиите от управляващото мнозинство си вкараха нещо като автогол, докато осъзнаят какво се случи. Наложи се през декември премиерът Кирил Петков да уверява всички, че от мнозинството са се подвели, но реално търкания и пробойни в коалицията няма.

„Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения“, каза Петков.

Само преди два дни Ива Митева от „Има такъв народ“ също ни уверяваше, че „коалицията стои добре“. Този път темата беше зеленият сертификат и влизането на депутатите от „Възраждане“ в Народното събрание без тест и без такъв документ. Според Митева обаче чрез това решение парламентът е бил приравнен на моловете. Всъщност още от самото начало на всички беше ясно, че това е една от пиперливите теми, по която може да има разнобой в коалицията, тъй като партньорите са на различно мнение, да не говорим, че отправяха и различни послания в обществото.

В събота обаче стана ясно, че корабът, в който плава

мнозинството, вече има пробойни. По време на Националната конференция на „Да, България“, на която Христо Иванов бе преизбран за лидер, самият той в речта си намекна за възможни предсрочни парламентарни избори. Иванов изтъкна, че не е врачка, но „с много висока сигурност“ предстои такъв вот.


Намекна както за разногласията между коалиционните партньори

и трудното съжителство с тях, разликата в идеологиите, особено с партия като БСП, така и за търкания в самото дясно обединение. Всъщност съвсем скоро предстоят избори и на нови ръководства и в другите две формации в него – ДСБ и „Зелено движение“. Дали обаче ще има промяна и доколко от това ще зависи спойката или разпадът на този съюз, ще стане ясно до дни. Като че ли обаче у нас стана традиция лидери да подават оставки, уж да поемат политическа отговорност, а


след това да ги преизбират с мотива,

че имат да довършват много работа и съпартийците им не искат да се разделят с тях. Наблюдавахме това и при Корнелия Нинова. Що се отнася до фигурата на Христо Иванов обаче, според политолози лицето му е станало символ на борбата за промяна в правосъдната система – визитната картичка на „Да, България“, и всъщност е лайтмотивът да участват в подобна коалиция. Въпросът е какво ще стане след това, ако тази задача бъде изпълнена? Какъв е пътят отвъд премахването на Гешев? Защото съжителството в подобен съюз от типа „орел, рак и щука“ ще се обезсмисли, след като тази цел е изпълнена.

В политическия ни живот е доказано, че коалициите могат да живеят в брак само докато имат да изпълнят определена задача. Когато това стане, различията помежду им избуяват и раздорът е факт. Самата Ива Митева пък деликатно обясни изказването на Христо Иванов с хипотезата, че вероятно е по-чувствителен.

Междувременно Мая Манолова изплю камъчето, като призна, че


наистина се готви нов ляв проект, в който ще вземат участие

различни платформи. Тя отрече, че причината за това са проблемите в БСП, но изтъкна, че властта не се занимава с проблемите на хората. А и щом разговорите за такъв проект тръгват сега, явно вече има очаквания за нов предсрочен вот.

„Можеше да се определят енергийно бедните и те да бъдат подкрепени, или да се подпомогне бизнесът. Можеше да има законопроект за отпадане на ДДС за сметки за ток и парно за всички битови потребители и така щеше да има 20% надолу“, коментира Манолова, като не скри недоволството си от политиките на управляващите.

Всъщност създаването на една широка коалиция би трябвало да се ръководи от едно – зад нея да стои широка обществена подкрепа. В случая едва ли можем да говорим за подобно нещо, при условие че основният политически субект в обединението се радва на 25% електорат, а останалите партньори – в порядъка на 6-10%. Така че черупката на едно такова крехко обединение винаги може да се пропука.

Особено в месеци като януари и февруари, които обикновено са изпълнени със социално напрежение, което има опасност да прерасне в протести. В момента сме отново в такъв период и настроенията в обществото са изострени – високи цени на ток, на храни, недоволството на някои около преизчислението на пенсиите. Беше поставен като въпрос и раздаването на ковид добавките на калпак, и то на принципа на всеки пенсионер поравно и т.н. Така че решаването на тези проблеми

ще бъде истински тест за мнозинството.

Справянето с поредната вълна на пандемията, фалитът на предприятия и фирми, неподчинението на ресторантьорите, които отказват да спазват ограниченията – всичко това също ще е предизвикателство пред четворната коалиция. Защото както наскоро показа и проучване, хората се интересуват най-вече от цените и инфлацията, а не от съдебна реформа.

„Ако кабинетът не реши проблемите на обществото, това няма как да не се отрази върху нагласите на българите. Когато става въпрос за джоба на българина, тогава реакцията е много по-различна, отколкото по която и да е друга тема“, коментира тогава резултатите на самото изследване социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.
Вярно е, че коалициите стават все по-разпространени и спасителни варианти за управление в Европа, но нека все пак не забравяме, че у нас винаги това е било синоним на мръсна дума. А като се замислим, дори този четворен съюз да просъществува до другата година, пред партиите в него предстои голямото предизвикателство местни избори. Общо взето свикнахме да живеем в спиралата от вот във вот. Дали ще е предсрочен, местен или европейски, ходенето до избирателните секции се превърна в нещо като спорт. Но колкото и все да си казваме, че българинът много разбира от политика, явно това не е достатъчно, за да изберем стабилно мнозинство. Докато това не е факт, ще се надяваме поредната коалиция да не е символ на мръсна дума и да не е на принципа „орел, рак и щука“ с единствения мотив да имаме правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече