Чеченски снайперист щял да очисти Вучич в България

0

Чеченски снайперист щял да очисти Вучич у нас. Това е само част от сценариите за покушение срещу президента Александър Вучич, които се създават в сръбските медии.

Преди седмици сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви, че престъпна групировка подготвя атентат срещу Вучич, като уточни, че сведенията са постъпили от страна членка на ЕС чрез Европол. Премиерът на страната Ана Бърнабич допълни картината, казвайки, че покушението е било планирано за февруари, а сигналът е получен на 14 януари, предаде БТА.

Мотивът за готвения атентат бил успешното разбиване на голям наркокартел от сръбските власти.

Престъпната група, целяща ликвидирането на сръбския президент, е оглавявана от черногорския гражданин Радое Звицер, един от лидерите на клан, който се занимава с трафик на наркотици, както и с организирането и поръчката на убийства, извършени на територията на Сърбия, Черна гора и в други страни, уточни Вулин.

Още миналата година Черна гора издаде международна заповед за арест на Радое Звицер заради съмнения, че в организация с още двама души той е извършил жестоко убийство. Според информации на сръбски медии обаче Звицер е в Южна Америка или в Косово, а миналата седмица Бърнабич каза, че главните заподозрени за планирания атентат са извън обсега на службите за сигурност на страната.

Сръбският вътрешен министър обяви също така, че Звицер не работи сам по покушението, а има „политически шеф“, който е „част от структурите на властта на някоя от близките ни държави“ и „вече десетилетия ръководи хора, подобни на Радое Звицер“. Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел нарeди до Звицер черногорския президент Мило Джуканович.

Сръбски медии разработиха темата и позовавайки се на свои източници, публикуваха подробности за организирането на атентата.

На първа страница днес таблоидът „Ало“ пише в заглавие, че „Снайпер чакал в България“. Според изданието няколко снайпера са били подготвени и изпратени тайно от Словакия в Нидерландия, Сърбия и България. Самото убийство е трябвало да се извърши от професионалист от Чечения.

Друг таблоид – „Република“, писа по-рано, че снайпер, с който трябвало да бъде отнет животът на Вучич, е следвало да бъде доставен от Чехия. Звицер е организирал законна покупка на оръжието в Прага, а разглобеният снайпер трябвало да стигне до България и след това да бъде внесен в Сърбия през граничния пункт „Градина“. В „Република“ България се споменава също и като една от възможните страни, от които е дошла информация за подготвяния атентат, наред с Франция, Италия и Словения.

Планът предвиждал стрелецът да влезе в Сърбия от Унгария, а след като изпълни задачата – да избяга през Босна или Косово. Според други източници, цитирани от „Вечерне новости“, наетите снайперисти били двама, като единият пристигнал от Босна и Херцеговина.

Атентатът трябвало да се осъществи по време на някое обществено събитие, където присъстват много хора, като например откриването на завод.

Не за първи път в общественото пространство се появяват информации за планиран атентат срещу Вучич. Досега обаче никой не е бил обвинен или осъден, че подготвя убийството на сръбския президент.

Един от емблематичните случаи е от 2016 г. Тогава, докато Вучич е премиер на Сърбия, е открито оръжие и муниции в гората в Яинци, в близост до семейното му жилище. Няколко дни по-късно полицията в Нови Београд открива откраднат автомобил „Рено меган“, натъпкан с оръжие. Тогавашният министър на вътрешните работи Небойша Стефанович коментира, че оръжието се намира на „идеалното място за нападателя“. В крайна сметка случаят остава без съдебни последици.

В началото на 2021 година се появиха информации за подготвян атентат срещу Вучич на церемонията по откриването на паметника на Стефан Неманя в края на януари. Ана Бърначич коментира по-късно, че убийството е било подготвяно дълго и в детайли, създадени били паралелни структури в полицията.

Няколко дни по-късно обществеността е информирана за нов планиран атентат. Властите съобщиха, че престъпната група на Велко Беливук е подготвяла нападение срещу президента на 5 или 6 февруари с камион на кръгово движение, като превозното средство трябвало да бъде снабдено с противотанкова картечница. Престъпната група е арестувана на 4 февруари, пише „Болкан индайт“. Междувременно Шешел неколкократно предупреждава Вучич да се пази от отрова.

В този контекст новият анонс за заплаха за живота на сръбския президент бе възприет от опозицията като поредния фойерверк на фона на задаващите се парламентарни и президентски избори.

Адвокат Виктор Гостиляц, цитиран от в. „Данас“, казва, че проблемът е в това, че информациите за атентати срещу президента на Сърбия са станали всекидневие и малцина им вярват. По думите му, ако не бъдат арестувани престъпниците, които се свързват с покушението, е ясно, че всичко е „предизборен трик“.

Всъщност всичко това трябва да стане ясно едва след ефикасни действия по арестуването и наказателното преследване на заподозрените, казва Гостиляц.

Подобно е мнението и на журналиста Недим Сейдинович, който казва пред „Данас“, че целта на тази най-нова кампания за организиране на атентати е ясна на огромен брой сърби и изразява учудване, че пиарите на властите не са измислили нещо по-добро преди изборите.

В статията си в „Болкан инсайт“ Миленко Васович тълкува новия сигнал за атентат срещу Вучич като пореден опит да се отклони общественото внимание от важните за сърбите въпроси като това как се харчат държавни пари или как властите се справят с корупцията, престъпността, със скока на цените и как работят за повишаване на стандарта на живот на сърбите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече