Биков: Между президента и правителството има конфликт

0

Очевидно е, че между президента и правителството няма просто напрежение, има конфликт и той е резултат от начина, по който бяха направени промените в ръководството на “Булгаргаз”. Това, което президентът каза вчера на премиера, беше “Не ми пипай хората!”, премиерът му каза “Не ми се бъркай!”. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков в кулоарите на парламента по повод критиката към премиера, която отправи президента Румен Радев вчера.

Държавният глава определи посещението на Кирил Петков в РСМ като прибързано и предупреди кабинета да не прокарва частни интереси със смяната на ръководството на “Булгаргаз”.

Тома Биков заподозря, че правителството може да бъде делегитимирано и свалено, вследствие на конфликта.

“Не съм съдия, за да кажа кой е прав в спора. Ние споделяме притесненията на Радев, който доста ясно изрази притесненията си, че ще бъдат вкарани посредници между “Булгаргаз” и “Газпром” и че там проличава корпоративен интерес, нещо което казахме доста преди Радев да го каже”, допълни депутатът.

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов изказването вчера далеч не е първото подобно напрежение по линията президент – премиер. По-скоро сега започвало да става видимо, обясни депутатът. “Това може да се тълкува по две направления – или като опит за еманципация на Кирил Петков от страна на неговия евентуален политически ментор, или имайки предвид, че оставаме с усещането че не Румен Радев и не българските народни представители, а някой друг реди състава на българския Министерски съвет, по-скоро можем да счетем, че Радев е изпълнил указания и е назначил Кирил Петков, който в момента започва да изпълнява други указания и да се опитва да изглежда като самостоятелен фактор.”, коментира Костадинов и посочи, че при всички положения това нямало да разтресе “държавата”.

“Дали го определям като напрежение, питайте тях, аз не мога да съм инструмент за измерване на напрежение. Смятам, че е много рано да се произнасяме и да даваме оценки на подхода на премиера по отношение на изключително сложния проблем със Северна Македония смятам, че си струва да опитаме при очевидната възможност за рестарт да започнем с добро”, заяви от своя страна пък председателят на “Демократична България” Христо Иванов. По негови думи е “малко излишно” да се критикува премиера и определи срещата на македонския президент Стево Пендаровски с ОМО “Илинден” като провокация. В тази връзка определи отказа на вицепремиера Корнелия Нинова да отиде в РСМ на работна среща като обоснован.

Относно предположението си, че ще се стигне до нови извънредни парламентарни избори, което изрази по време на Националната конференция на “Да, България”, Иванов посочи, че не е имал такова предчувствие, а просто партията и коалицията като организация трябва да са готови и за този сценарий.
Ние ще работим за стабилизиране на коалицията и управлението. То се крепи на стабилността на коалицията тук в парламента, а не на отношенията с президента. Тук коалицията работи добре, ще има още дълго време управление”, увери председателят на ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече