Рашков се закани: Ще има обвинени шефове в „Булгаргаз“

0

Поне едно високопоставено длъжностно лице в държавната фирма „Булгаргаз“ ще бъде привлечено към наказателна отговорност заради газовата криза, обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти след заседанието на Министерския съвет. Той не съобщи името на човека, но на въпрос дали това е бившият директор Николай Павлов министърът отговори: „Приближавате се до истината“.

„Булгаргаз“ е държавна фирма, която чрез своите действия и решения е допринесла за цените на газа, което дава негативно отношение за бизнеса и потребителите. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават. Затова активно започнахме да изясняваме какви са фактите – дали са причинени от международна конюнктура или от действия вътре в страната от определени лица. Реализирани са печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване“, заяви Бойко Рашков. Той разкри още, че има образувано досъдебно производство и по отношение на поведението на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Другата важна проверка, която се извършва от МВР, е за обекта ПАВЕЦ „Чаира“ под „Белмекен“, чието основно предназначение е да работи през пиковите часове в денонощието, за да се балансира енергийната система. „Този обект бавно е бил унищожаван през годините. Имаме ориентация кой е субектът, в чиято полза са причинени вреди на този енергоизточник“, коментира Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече