Маркетингов мит ли е измамата „детокс”?

0

Години наред крехките гласове на науката не успяват да пробият през плътната стена на маркетинга и естественото влечение на хората да минават мярката. Формално повечето от нас са наясно, че понятието „детоксикация”, особено с помощта на разнообразни продукти, е просто ефектен рекламен трик. И няма такова нещо като прочистване на организма с чай, смутита или диета – той от векове има свойството да си се чисти сам.

Но въпреки това трудно устояваме на обещанията, че екстракт от арктически лишей ще прочисти лимфата, ще ускори метаболизма и ще ни избави от натрупаните токсини. Но нека повторим – има ли здравословни ползи от детокса или дори обратното – вреди?
Обикновено под детоксикация се разбира коренна промяна в хранителния режим, която да му позволи да „си почине” и да „се очисти” от натрупаните вредни токсини. При детоксикация обикновено човек минава на чайове, сокове, нещо „зелено” и „прочистващо”. Очакваният резултат може да се разшири и до отслабване, засилване на имунната система, повече енергия и дори по-хубави кожа, коса и нокти и премахване на целулита, писа „Уикенд“.

Основната идея е, че като караш само на краставици и сок от ябълки, даваш възможност на филтрите на организма – най-вече черния дроб и бъбреците, да се прочистят. „В цялата тази идея няма никакъв смисъл. Човешкото тяло е добре функционираща система и има собствена способност да се прочиства и премахва отпадъчните продукти и токсините”, припомнят от Асоциацията на британските диетолози. „Детокс диетите са по-скоро маркетингов мит, звучат като чудесна идея, но са силно преувеличени и не се базират на наука”, посочват специалистите.
Черният дроб, бъбреците, кожата и дори белите дробове непрекъснато дезинтоксикират организма, правят го сами и няма как да бъдат накарани да го правят по-добре. Това значи, че организмът сам филтрира и изхвърля погълнатите алкохол, лекарства, храни и химикали от околната среда. А когато прекалите, с алкохол например, черният дроб просто работи по-усилено, за да се справи, да разгради и изхвърли отпадъчните продукти. И обратното – ако това не беше естествен процес, милиарди хора, които не се „прочистват”, щяха да са сериозно болни.
Обикновено хората твърдят, че след „детокс”, глад и чайове се чувстват по-добре. Да, това наистина е така. Обаче чисто и просто се дължи на факта, че не прекаляват и не натоварват организма си. Същият би бил ефектът от здравословно хранене, лека диета, без глад и изтощителни режими.


По подобен начин стоят нещата и с плодовете и зеленчуците – те са задължителни за добро здраве, но не и чудотворни. Освен това със соковете и смутитата не бива да се прекалява, тъй като плодовете имат доста захар, а здравословното количество е 150 мл на ден. Така например, доказано е вредно да се пие повече от един фреш на ден, а най-добре е да приемате такъв сок не по-често от 3 пъти седмично.
Още по-зле стоят нещата с други често изключвани за „детокс” храни като пшеница – заради глутена, и млечни продукти. Освен ако човек няма поставена диагноза за нетолерантност или алергия към тях, изключването им от диетата, и то без адекватни заместители, води до лишаване от ценни хранителни вещества, което в дългосрочен план може да стане причинител само на вреди и никакви ползи.
Често „детоксът” под формата на изключване на определени групи храни, или гладът, могат да доведат до загуба на тегло, но това обикновено е от загуба на вода и гликоген, който дава енергията, а не на мазнини.
Подобно отслабване често води до силна отпадналост, умора и неспособност за физическа активност и в резултат – след „детокса” и при връщане на стария режим се връщат и старите килограми. Освен това при загубата на тегло от детоксикация чрез глад, сокове и чайове, тялото се лишава от протеини, витамини, минерали и микроелементи.
Така се губят и мускули, които след това трябва да се възстановят и теглото неусетно се връща, че дори и няколко кила повече.
Освен това някои от рекламираните продукти като чайове за прочистване са просто лаксативи – особено тези на основата на диуретика сена, с която се лекува запек. Ако човек прекалява със сена, може да се стигне до обезводняване, диария и крампи. А при разстройство хранителните вещества и течностите не се усвояват от тялото – те се изхвърлят и може да се стигне до остър дефицит на калций, калий и натрий.
Затова определено има смисъл да се ограничава приемът на прекалено много мазни храни, алкохол, кофеин – така организмът не се налага да работи на „висок режим”, за да ги преработи и се чувства в добра форма. Но веднъж погълнати, те се преработват и няма какво да се „чисти” след две седмици.


Прекаленият прием на алкохол например може да надвиши капацитета на ензимите, които го разграждат и да се стигне до увреждане на черния дроб. А вече нанесени вреди върху него и функцията му няма как да бъдат „поправени” с прочистване, а с дългосрочен здравословен режим, писа Уикенд.
Затова, за да е здрав, човек трябва да приема всичко – протеини, въглехидрати, мазнини – основно ненаситени, витамини, минерали и микроелементи. Но в умерени количества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече