Крие ли Бойко Рашков афера за 20 млрд. лева?

0

Вътрешния министър не отговаря на депутатски въпрос какво е направило МВР с иззетите от „Митническите хакери” над 200 000 биткойна

Бойко Рашков скандално отказва да освети съдбата на иззети при акция на МВР улики, чиято стойност днес е милиарди левове. За да е пълно безобразието, мълчанието на Рашков не е по повод журналистически въпроси, а на питане от депутата от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

„Тъй като има определено объркване по отношение на темата за конфискуваните биткойни за около 20 млрд. лв., изпратих въпроси към министрите Рашков и Божанов. Целта ми е да се внесе повече яснота къде се намира конфискуваната при операция „Пратка/Вирус” през 2017 г. виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – „Къде са парите?”.Срокът за отговор на министрите е 7 дни“, написа във Фейсбук Мирчев.
От сайта на парламента става ясно, че въпросът на Мирчев е заведен в деловодството още на 21 януари. От тогава е минала доста повече от седмица, но задължителният по конституция отговор от Рашков така и не идва. Явно за МВР шефа основния закон на държавата е само някаква досадна подробност. За разлика от него, колегата му Божидар Божанов, министър на електронното управление няма проблем да отговори. Може би защото няма какво и да каже. По информация на „Уикенд”, Божанов е изпратил на депутата Мирчев отговор, че в създаващото се тепърва негово министерство информация за конфискуваните биткойни не съществува. Логично, все пак с обиски, изземвания и разследвания в правителството се занимава МВР. Подобен коментар, че не разполагат с информация за конфискувани или отнети в полза на държавата биткойни, направиха наскоро и от финансовото министерство, след запитване от журналисти. Прокуратурата от своя страна въобще отрича да са конфискувани подобни неща.
От бюджетните планове на Министерството на финансите се разбира, че в следващите 3 години държавата се кани да тегли външни заеми за над 15 милиарда лева. Нещо, което може и да не се наложи, ако електронната валута изведнъж се открие. Според наши източници обаче шанса е доста малък. Твърди се, че паролата за виртуалният портфейл, където се съхраняват биткойните, отдавна е преминала в правилните ръце. Според слуховете, които усилено вървят по високите етажи на властта, няколко човека на много високо позиции в държавата още преди години са си поделили милиардите.
За да е пълна мистерията, множество финансови анализатори по света продължават да сочат българските власти като собственик на митичните биткойни. В доклад на голямата криптоборса „Kraken” напривер се твърди, че страната ни е най-големият държавен държател на валутата и нейният актив представлява над 1% от всички „изкопани” биткойни в света. След вълната от отричане единственият, който може да повдигне завесата над многомилиардната афера е вътрешния министър Бойко Рашков. Стига, естествено, да пожелае.
Именно подчинените на Рашков, заедно с македонски колеги повеждат на 19 май 2017 г. съвестна операция с кодово име „Пратка/Вирус”. Както „Уикенд” вече писа, при нея е разбита международна група, която успява да вкара компютърен вирус в секретната мрежа БИМИС на Агенция „Митници”. Сред задържаните е автора на вируса – компютърният специалист Димитър Пешев, действащи митничари и хора с легендарна биография, свързана с контрабандни афери и политически контакти.
Изяснява се, че групата действа от 2015 г. Създаденият от хакера Пешев софтуер е вкаран от митническите служители в служебните им компютри. Това позволява на бандитите да поемат контрол над системите в седем митнически пункта и манипулират данните за преминаващите през границите товарни камиони. В някой случай са променяни датите, когато ТИР-овете влизат, а в други директно е заличавана информацията за тях, обясниха прокурори. За 2-годишната си дейност митническите хакери успяват да „обслужат” стотици камиони, с което спестяват мита и данъци за стотици милиони на собствениците, изчислиха разследващите. Услугите си хакерите предлагат съвсем открито на всеки бизнесмен, а тарифата им е твърда – 25 000 евро на ТИР.
С получените пари хакерът Пешев купува биткойни. От години електронната валута е сред любимите средства за разплащане между бандити от цял свят заради невъзможността да се проследи произхода и движението им от властите. Според публикации в медиите, в компютъра на хакера Димитър Пешев е открита паролата за виртуалния портфейл, където се съхраняват биткойните. Сочат се и точните цифри на виртуалните пари – 213 519. Към днешна дата обменният курс на един биткойн е над 65 000 лв., което оценява иззетото от хакерите на близо 15 милиарда. Макар и впечатляваща, цифрата е по-малка от посочената от депутата Ивайло Мирчев, защото последния месец цената на биткойта се срина с над 30%. Според експерти обаче стойността на криптовалутата скоро отново ще плъзне нагоре.
Въпреки медийните публикации за откритите биткойни, от прокуратурата категорично отрекоха да са изземвали подобно нещо. Обясненията на обвинителите, че става дума за градски легенди набързо бяха опровергани. И то от официално съобщение на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа. Базираната в Букурещ международна организация има за задача да координира трансгранични разследвания водени от службите в държавите членки, сред които и България. Всяка година центъра отличава най-добрите разследвания, които е координирал. Първа награда за 2017 г. се присъжда на операция „Пратка/Вирус”, довела до разбиване на „група български граждани, успели да проникнат в системите на митниците”, става ясно от съобщение, публикувано на 15 май 2018 г. в сайта на центъра. В него се уточнява, че по време на операцията от хакерите са иззети над 200 000 биткойна.
Така от една страна имаме световни финансови експерти и международни организации, които твърдят, че българското правителство притежава биткойни за милиарди левове. От друга родните прокурори отричат това да е така, а вътрешният министър, който би трябвало най-добре да знае, предпочита да си мълчи. Шанс да разберем каква е истината има евентуално при старта на делото срещу „Митническите хакери”. В обвинителният акт трябва да се впишат всички вещи и ценности, открити и иззети при ареста на бандитите.
За добро или лошо, но 5 години след акцията разследването по случая така и е не може да завърши. Формален повод е неприключила компютърна експертиза. За експерти подобно обяснение звучи повече от нелогично, но е удобен повод делото да не влезе в съда. По една случайност, скоро давността за престъпленията изтича. Така, ако прокурорите рязко не се забързат, обвиненията срещу хакерите автоматично отпадат. Съответно и осветляване на темата с биткойните в съдебна зала няма да се стигне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече