Каракачанов отсече: Отвън са казали на премиера да реши бързо македонския въпрос

0

„Политиката спрямо Северна Македония е на приливи и отливи. Сега някои външнополитически фактори са казали на премиера да реши въпроса бързо на всяка цена“, заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „На фокус“.

„Правителството знае какво иска, но не и как да го направи, понеже му липсва историческа грамотност и анализ какво се е случвало 30 години в българо-македонските отношения. Липсата на визия на разбиране по темата си личи от изказванията на Петков. 30 години България помагаше на Македония, бяхме адвокатът им за тяхното признаване“, коментира още Каракачанов. По думите му Петков не е избързал с посещението си. „Направи гаф – каза, че в България е имало фашистки режим, но хората не били фашисти, това е тезата на Скопие“, коментира Каракачанов.

„Пендаровски прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден“ и не изрази желание за промяна на тяхната Конституция. Нямаше общо честване на Гоце Делчев. Тяхната делегация почете паметта му рано сутрин, след това Генчовска отиде в компанията на техния министър на културата. Нямаше честване на високо ниво“, коментира още Каракачанов.

Според него българската позиция трябва да е ясна и категорична: „Ние ще ви подкрепим и ви подкрепяме, но договорът между България и Северна Македония трябва да се спазва“, заяви Каракачанов.

Той припомни, че и преди е имало сближавания – през 1999 г. Костов и Георгиевски подписаха декларация, а през 2017 на нейната база бе подписан и Договора за добросъседство.

След като бившият шеф на македонската служба за държавна сигурност заяви, че Каракачанов е вербуван като македонски шпионин, самият той отрече. „Единственото вярно е, че съм от Русе. Не съм ходил в Скопие през 80-те години. Той е служител на старите сръбско югославски служби и е лежал в затвора. Това е един от прийомите на старите служби“, подчерта той.

Относно подадената оставка след 25 години начело на ВМРО, Каракачанов увери, че е необходимо подмладяване. „Искрен Веселинов, Ангел Джамбазки и Александър Сиди са най-подходящи за управляваща тройка“, счита бившият лидер на ВМРО.

Според него нито САЩ, нито Русия искат война, а има само конфронтация. А българският батальон за него е „голям виц“. „Това е смешка. Всички български военни формирования са част от НАТО. Няма да има такъв, просто не смеят да кажат на обществото, че САЩ искат разполагането на усилен батальон у нас“, коментира Каракачанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече