Пейо Пеев, председател на съюза на независимите музиканти: Министър Наско ни мотае!

0

„Министърът на културата ни мотае! Искаме среща с него повече от месец, за да му зададем няколко въпроса. Най-важният от тях е за създаване на регистъра на независимите артисти. Но, уви, не можем да стигнем до него. Проведохме куп телефонни разговори със секретариата на министъра. И всеки път вдига различен човек, който не знае за нашия проблем. Само сме препращани и се въртим в порочен кръг. А чакаме отговори.“

Това заяви пред „България Днес“ Пейо Пеев, легенда на група „Спринт“ и председател на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти. В него влизат видни певци като братя Аргирови, Милена легендарните групи „Диана Експрес“ и „Сигнал“, както и много други артисти. А членове и симпатизанти са повече от 1500 души.

Министърът на културата Атанас Атанасов

Министърът на културата Атанас Атанасов

Според Пеев от изключително важно значение е да се създаде регистър на независимите артисти. И по възможност да е колкото се може по-скоро.

„В него ще са хора, които не взимат заплата. Това са самоосигуряващите се лица, които работят като музиканти. Не само артисти от концертния подиум, а всички тези от пиано барове, частните музикални школи и т.н. Точно това представлява независим сектор. В тези моменти от Европа са насочени много средства. Ала в България няма такъв регистър за сектора. И затова няма никакви помощи за такива артисти и министерството раздава парите на проектен принцип“, обясни Пеев.

Пейо Пеев

Според легендата на група „Спринт“ при наличието на такъв регистър ще се изсветли секторът.

„Без регистър парите се раздават на неправилните хора – категоричен е председателят на Сдружението на независимите музиканти. – Когато всичко е затворено заради ковид ограниченията, за нас не остава нищо, освен да искаме среща с институциите. Все още в министерството нямат дефиниция за това какво е независим артист. Знаем, че има работна група. Няколко пъти пишем писма да бъдат включени наши експерти от СНАМП (Сдружение на независими автори, музиканти и продуценти), но министерството е безмълвно.“

През следващата седмица от сдружението ще имат среща с председателя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов.

„Искаме да разберем неговите виждания за българската музика“, добави Пеев.

Опитите на „България Днес“ да се свърже с пресцентъра или някой от екипа на културния министър останаха без успех. С удоволствие ще публикуваме и тяхното мнение по въпроса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече