20 бона платила Виолета Комитова за съветите на Спас Попниколов, но не от джоба си

0

20 000 лева е дала служебната регионална министърка Виолета Комитова на предшественика си в друг служебен кабинет на Румен Радев – Спас Попниколов, за да черпи от него експертиза по пътната тема.

Истината за договорите стана ясна от писмен отговор на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов до депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, който е качен на сайта на Народното събрание. В него не се съобщава стойността им, а че са били в рамките на процедура по Закона за обществените поръчки, която позволява пряко възлагане до 30 000 лева. Договорите с фирмата „Строй Билд Инженеринг“, на която Попниколов е вписан като управител, са два, съобщава Караджов. А източници от МРРБ твърдят, че всеки един от тях е на стойност 10 000 лева или общо – 20 000 лева.

Според отговора на Караджов със сключването на договорите се е запълвала установена в МРРБ необходимост от допълнителен експертен капацитет във връзка с промени в Закона за пътищата и за участие в различни работни групи.

Изпълнителят е отчел, че е проучил опита на европейски страни за стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти. А и чрез свой представител изпълнителят е участвал в заседания на работна група по промени в Закона за пътищата, както и в редица други работни среща. От отговора на вицепремиера не става ясно дали съветите на консултанта са били използвани от министър Комитова, дали са били полезни и защо при наличието на цяла Агенция „Пътна инфраструктура“ се дублира дейност и се наема външен експерт. Нито защо е избран точно Спас Попниколов, чийто зам.-министър беше Комитова през 2017 г. Което навежда на мисълта, че просто се е търсил начин да се даде определена сума на човек от обкръжението на Радев, коментират служители в
МРРБ.

Попниколов беше служебен регионален министър 5 месеца през 2017 г. в назначения от Радев кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков. Преди да заеме поста, по информация в сайта „Медиапул“, той продава двете фирми, на които е едноличен собственик – „Строй Билд Инженеринг“ и „Друм консулт“. Дотогова първото дружество не е развивало дейност на пазара. Но „Друмконсулт“ е било наето през 2013, 2014 и 2015 г. от други фирми за работа по магистралите „Струма“ и „Марица“, както и за полагане на асфалтова настилка на ГКПП „Капитан Андреево“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече