Над 150 000 фалшиви ковид сертификати за издадени в България

0

Бизнесът с фалшиви сертификати за ваксинация срещу ковид 19 в България процъфтява и захранва с милиони левове медицински лица и предприемчиви здравни посредници.

 Според признания на лекари и инспектори от РЗИ, направени пред „Филтър“, в измамата са въвлечени десетки болници и медицински центрове в цялата страна.

За мащаба на бизнеса с фалшиви зелени сертификати красноречиво говори бройката оповестена от МВР в началото на седмицата след нахлуването на полицейски екипи в столичния медико-дентален център Кристал.  Според криминалистите от медицинския център са издали над 3000 неистински ваксинационни документа за ползване в България, както около 300 използвани в чужбина.

Но макар при обиските, проведени през последните дни в София, Благоевград, криминалистите да си тръгнаха с чували документи, разследващите отчитат, че трудно могат да докажат наличието на престъпна схема. Причината е, че няма как да бъде установено дали един човек е ваксинира или не,  тъй като има малък процент хора които не образуват антитела нито след поставяне на ваксина, нито след преболедуване.

 Всяко разследване на подобни случаи е обречено на провал, защото и двете страни, замесени в измамата нямат интерес да си признаят.

 Единствената възможност да бъде наказан лекар или медицинско лице, издало неистински ваксинационен документ, бе лансирана наскоро, от правоохранителните органи и адвокатката по медицина д-р Мария Петрова. Ако се търси вина за този вид деяние то държавното обвинение да го обяви като компютърно престъпление. И този случи обаче наказанието е символично – глоба от 3000 лева и до две години лишаване от свобода.

Хората притежаващи зелен сертификат, без ваксиниране, на практика не мога да бъда подведени под наказателна отговорност

Инспектор от РЗИ разкри, че в България са издадени поне 150 хиляди фалшиви зелени сертификата.

„Числото не е хвърлено случайно, а се базира на данните за смъртност от covid-19 след завършен имунизационен цикъл, които варират  около 10%. При над 2 милиона ваксинирани българи това означава, че между 150 и 200 хиляди от тях са си купили неистински документи, изчислява инспекторът. По думите му бизнесът с издаване на фалшиви сертификати получи мощен тласък през декември, след необмислено решение на служебното правителство на Стефан Янев  да въведе задължителен зелен сертификат при под 20%  ваксинирани в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече