Приятелските кръгове във властта

0

Новите лица в политиката следват старите схеми за кадруване във властта.  Роднини, приятели, съдружници, адвокати вече заемат ключови постове в министерския съвет.

Според критиците на „Продължаваме промяната“ това крие рискове от концентрация на власт и пари в един кръг от хора. В зората на демокрацията такива бяха хора от Държавна сигурност, „Агнешки главички“ по времето на Иван Костов, юпитата от НДСВ, различни олигархични групи при тройната коалиция и ГЕРБ .  За кръг „Харвард“ се заговори още преди правителството на ПП да стане факт.

 Семейство Лорер се простира в две министерства

Връзките между новата власт бяха посочени официално първо от КПКОНПИ. Комисията дава становище по закон. На първи февруари тя отказа да съгласува два нормативни акта. Посочи, че министерство на растежа и иновациите ще контролира 4,3 милиарда лева европейски пари. Министър е Даниел Лорер. Контролира го вицепремиерът Асен Василев, чиито началник на кабинета е съпругата на първия- Виолета Лорер. Назначението е незаконно, но КПКОНПИ вижда в него риск от корупция.

 Пример и министър – учредители на фондация

Кирил  Петков и министърът на образованието Николай Денков са съучредители на Фондация „Център за приложни изследвания и иновации“. Тя се финансира от Петков и „Америка за България“ и обучават перспективни студенти. Близките контакти на двамата прерастват в партньорство и в политиката.

 Юристът на Фондацията Лена Бориславова също влиза в политиката покрай контактите си с Кирил Петков. Тя е учредител и на „Продължаваме промяната“. Сега е началник на кабинета му и негово най-доверено лице в администрацията. Още като беше служебен министър на икономиката той сключи с нея договор да обслужва Българската банка за развитие. Лена Бориславова е в управителния съвет и на сдружението „Български Харвардски клуб“, откъдето са близките й контакти с Петков и Василев.

 Калина Константинова работила във фирма на министър Божидар Божанов

Вицепремиерът по европейско управление Калина Константинова от ПП е един от „Ангелите“ на Кирил, както станаха известни момичетата около премиера.

Калина е работила в частния бизнес като търговски директор на компания за блокчейн и иновативни технологии. Дружества собственост на Божидар Божанов. Днес той е министър на електронното управление. Така само за няколко месеца управление на Божанов Константинова става негов шеф.

Вицепремиерът Борислав Сандов назначи съпартийци приятел Тома Белев

 Борислав Сандов е вицепремиер и екоминистър и съпредсдател на „Зеленото движение“. В края на миналата година той попълни политическия си кабинет с  Тома Белев. За него се говори, че има интереси милиони, според други е честен човек.  Националния съвет за зелено движение

Новият шеф на обществените поръчки продавал продукта на Кирил Петков

Георги Николов е новият изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки.  В публичното пространство веднага се пусна информация, че Николов е съдействал на Киро Петков да вкара в продуктовия каталог хранителна добавка, с която премиерът е известен и зад граница.  Николай Петков са приятели от много години. Новият директор на обществените поръчки е един от хората на които Петков има безрезервно доверие.

Кадри на Слави превземат регионалното министерство и енергетиката

 Вицепремиерът Гроздан Караджов от квотата на „Има такъв народ“ слуша партийната воля, показва проверка на „Филтър“. Той вече  назначи за шеф на АПИ ексдепутат от партията Тодор Василев, който се оказа висш служител в компания на приятел на Слави Трифонов. За министър е назначена Деляна Иванова, която беше народен представител в 45,46 Народно събрание. Финансовият експерт от ИТН Пламен Данаилов също се отказва от парламента, за да стане министър на енергетиката.  Пламен Данаилов е сочен за близък до крилото на Тошко Йорданов в партията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече