Тактиката „тояга и морков“ работи: Заплашени с проверки, общини връщат уличното осветление

0

Политиката на „тояга и морков“, която правителството предприе спрямо общините заради въведения режим на уличните лампи, даде неочакван резултат. Вече тенденцията е обратна – осветлението се възстановява, вместо да бъде ограничавано.

Темата с уличното осветление излезе на дневен ред малко след Нова година, когато редица местни управи започнаха да го спират заради скъпия ток. Те бяха получили компенсации от държавата след скока на енергията, но обявиха, че не са достатъчни. Шумното недоволство от тях (основно от общини на ГЕРБ) срещу правителството бе съпътствано с мощни апели за помощ. На 2 февруари премиерът Кирил Петков заяви, че ще помогне, но успоредно ще им прати Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се види как се харчат публичните средства. Министър-председателят добави, че помощ ще има само за изрядни общини.

Миналата седмица пък ръководството на НСОРБ договори с вицепремиера Асен Василев още компенсации, които най-вероятно ще продължат до юли. И именно този ангажимент сега се ползва официално като причина за преустановяването на режима. Само че за продължаването на компенсациите се знаеше отдавна, а и отмяната на режима започна доста преди срещата с Василев – веднага след заплахата на Петков. Междувременно и някои областни управители тръгнаха да притискат кметове

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече