Дислексия мъчи Кирил Петков

0

Грешките на премиера Кирил Петков при четене, завалянето на думите, объркването на речта и понякога комичните резултати за аудиторията от изказванията му не са никакъв повод за подигравки или смях. Причината се оказа медицинска – Петков страда от болестта на гениите, или с други думи – има дислексия, разказаха пред „Уикенд” близки до министър-председателя.

Дислексията е вродено нарушение на способността за четене и разбиране на прочетения текст, което се свързва с особености в развитието на център в мозъка, който обработва речта. Така, когато чете написан текст, премиерът ражда бисери като „куролация”, „почетени” вместо „почтени” или „господин Петьо Еврото”, запъва се на определени думи, преглъща между сричките и буквално изглежда неадекватно пред аудиторията.


В приятелски разговор или когато пред себе си няма написан текст, Петков говори също така свободно и гладко, както всеки без проблема дислексия.
За да не обърква фактите обаче, на този етап Просто Киро е принуден да разчита на написан текст, когато дава брифинги за медиите, а това допълнително го вкарва в поредните „гафове”, заради които непознаващите заболяването го подиграват в социалните мрежи.


Всъщност дислексията като спънка пред гладката реч дава възможност на страдащите от нея да развият невероятно въображение, тъй като повечето идеи са им в главите, а не в устите, разказват специалисти. Хората с дислексия не правят еднакви грешки. Те правят обаче еднакви по смисъл грешки, например способност да четат дума на една страница, но на другата не могат да я разпознаят или познават писмената форма на една дума, но не могат да я разпознаят в гласов вид. Такова е и обяснението за успеха на страдащия от дислексия мултимилиардер Ричард Брансън, както и на гения Стив Джобс. С дислексия от българските известни личности е не по-малко талантливият Нико Тупарев, а сред световните знаменитости освен Уинстън Чърчил и Леонардо да Винчи, с дислексия са милионерът готвач Джейми Оливър, Уолт Дисни, Агата Кристи и дори Айнщайн.


Забележителното е, че въпреки че имат еднакъв проблем с разгадаването на думи или букви, всички дислектици развиват таланта си в различни насоки – от блестящи инженери до велики писатели, учени или художници и кулинари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече