Реформатори на Меглена Кунева стоят зад златните паспорти

0

Златните паспорти, за които се заговори публично тези дни, са схема, разработена още през 2013 г., а зад нея стои бизнес кръг по един или друг начин свързан с Меглена Кунева и нейния Реформаторски блок. Бентът около издаването им обаче се отприщва с пълна сила след 2017 г., по времето на вицепрезидента Илияна Йотова.

Според сигнала, пратен от ДПС тези дни в прокуратурата, богати руснаци, а също и китайци и араби, са накупили български паспорти, официално срещу инвестиции от милион и един лева. Парите обаче май ги няма и тепърва ще се търсят следите им.


Неофициално обаче се твърди, че онези, които не са отговаряли на условията – вместо да направят голяма инвестиция в страната, с която да заслужат златен български паспорт, са плащали за сертификат по 160 хил. евро. Въпросните документи са разписвани от шефа на Българска агенция за инвестиции – Стамен Янев, потвърждават и от ДПС.
Самият той обаче отрича и дори твърди, че „няма повод за притеснение”. По негови думи Агенцията „единствено удостоверява факта на осъществената инвестиция – нито проверява хората, нито издава постоянно пребиваване. „Ние не получаваме информация кой е получил паспорт и кой не е” – казва той и прехвърля на отговорността на други държавни органи. Прокуратурата вече започна проверка и предстои да видим какво ще извади на бял свят. Разбира се, не е изключено и този скандал да мине и замине, както много други преди него.
С право на пребиваване и със златни паспорти от 2013 г. досега са се сдобили над 1000 чужди бизнесмени, установи проверка на „Уикенд”.

Веднага да уточним, че по-голямата част от тях отговарят на условията за получаването им. Но има и десетки тъмни субекти, които са напазарували наши паспорти, за да им се отворят вратите на Европа, а също и за да си подсигурят дом, далеч от мястото, където са натрупали парите си по един или друг начин. Това обаче излага България на огромни рискове за пране на пари, а също и за корупция. Да не говорим и за рисковете, които тези лица носят за Европа и САЩ. Сред най-драстичите случаи са на двама китайци, които са регистрирали фиктивна инвестиционна компания у нас. Оказва се, че те са разследвани от федералните служби в САЩ. Паспорти са издавани и на руснаци, които се издирват за финансови престъпления както в Америка, така и в редица европейски държави.


Запознати си припомнят, че поне 20% от кандидатите за златните паспорти през годините упълномощават адвокат Николай Вълков да бъде техен представител. Той самият е бил част от Реформаторския блок, бил е член на Контролния съвет на Движението, а също и юридически съветник в парламента. Запознати казват, че Меглена Кунева дори настоявала пред Христо Иванов да го вземе за зам.-министър на правосъдието, но той категорично й отказал.
Николай Вълков е юрист от кантората на Иван Тодоров, чийто брат Веселин Тодоров, да припомним, стои зад „Сиела Норма”. Освен това Веселин Тодоров е и кум на Стамен Янев, който е монтиран през януари 2015 г. за шеф на Българска агенцията за инвестиции.
Същият кръг, обясняват запознати, поставя за шеф на ДАНС и Димитър Георгиев през 2015 г. (Да припомним, че той беше махнат от поста от служебното правителство с премиер Стефан Янев, а миналия юни го арестуваха като бракониер след нощен лов на глигани. Обяснението на Георгиев и компанията му беше, че срещнали куцо прасе и понеже вероятно било болно и можело да зарази останалия дивеч, те го натоварили в колата си.)


С назначенията на Стамен Янев в Българска агенцията за инвестиции и Димитър Георгиев в ДАНС кръгът около златните паспорти се затваря, а властта гледа повече от благосклонно на сдобиването на богатите чужденци с документите. Нещо повече, Стамен Янев успява да съхрани поста си и досега, като за това му помага и приятелството му с финансовия министър Асен Василев, с когото са съученици от езиковата гимназия в Хасково. Приятели са и до днес.
Тези дни обаче ДПС сезира главния прокурор Иван Гешев за аферата с документите, като тя беше наречена „чудовищна схема”. По данни на Движението от 2015 до 2021 г. с българско гражданство и право на пребиваване са се сдобили и над 120 души, предимно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци. Нещо повече – те са получили тези екстри без каквато и да е проверка, както повелява закона.


От ДПС обясниха, че Стамен Янев като шеф на Агенцията издавал инвестиционни сертификати на съмнителните лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени. С други думи – легализирал фалшификати. Освен това се цитират имената на три компании, регистрирани на един адрес, които са посредници – един вид разнасяли са документите на въпросните китайци и руснаци, които уж били инвестирали по 1 000 001 лева, като тези пари просто ги няма. От ДПС сега питат дали Стамен Янев има близки отношения със служебния министър на икономиката и днес премиер Кирил Петков.


Аферата със златните паспорти обаче не е тайна през годините, друг е въпросът защо скандалът избухва точно сега. Известно е , например, че тази схема – инвестиции срещу паспорт, е и една от причините, заради които САЩ упорито отказват да премахнат визите за българи. Въпреки това Стамен Янев, казват компетентни, през годините най-категорично е отказвал да мотивира издаваните от него сертификати. Дори е имал много остри пререкания по въпроса със служебния правосъден министър Иван Демерджиев.
Съпричастна с Янев обаче е била тогавашната шефка на дирекция „Българско гражданство” Людмила Василева, която сега е на друга блага служба – ръководи назначаването на ЧСИ-та и нотариусите в правосъдното министерство.


Любопитен е и друг детайл – златни паспорти се издават още от 2013 г., но указите за българско гражданство на чуждите инвеститори стават масова практика след 2017 г. при вицепрезидента Илияна Йотова. Дотогава чуждите бизнесмени получават статут на пребиваване по чисто административна процедура. В момента, както вече написахме, се счита, че над 1000 души са получилите сертификати и постоянно пребиваване в страната, като само част са достигнали до гражданство. Постепенно обаче и останалите кандидати най-вероятно ще го получат.
Да припомним, че още преди месеци ДПС внесе проект за закон, с който да се спре схемата със златните български паспорти за чужденци, а също поискаха от ДАНС да се провери всяка процедура още от 2013 г. досега. През 2018 г. в парламента беше създадена Анкетна комисия, която трябваше да проучи една от най-големите афери през последните години – издаването на български паспорти на чужденци срещу огромни пари – и по натурализация, и срещу инвестиции. Тя удължава работата си няколко пъти и завърши с доклад, а в. „Уикенд” тогава публикува по-важните изводи от него. Включително и това, което казва тогавашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев за разкритите множество случаи, при които се правят инвестиции в България в държавни ценни книжа. „Те съответно са достатъчно ликвидни и след като са закупени, се предоставят в съответна търговска банка – описва схемата той. –  Банката ги приема и дава заем за тях за периода, който е в срока на инвестицията. По този начин инвестиция няма, защото средствата, които са дадени, реално са върнати на този, който иска да получи гражданство.”Димитър Георгиев е категоричен, че това е пропуск и на пръв поглед всичко е направено законно, и въпросните „инвеститори” могат да вземат български паспорт.
Това обяснява много добре защо уж са правени инвестиции от 1 000 001 лева, а парите никакви ги няма.


Впрочем, изводът в доклада на Анкетната парламентарна комисия е категоричен: „…Има сериозни данни за корупционна схема при осъществяване на процедурите по получаване на българско гражданство от чужди граждани”. Комисията предлага и ремонт на правилата, по които се получават български паспорти. Да видим дали това ще се случи някога.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече