Решението на КС за Гешев бе обнародвано в Държавен вестник

0

Решението на Конституционния съд, свързано с възможността правосъдният министър Надежда Йорданова да иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, е публикувано в днешния брой на Държавен вестник.

Това означава, че по всяко време министър Надежда Йорданова може да задвижи такава процедура по отношение на Иван Гешев.

Решението на Конституционния съд бе оповестено на 10 февруари, след като бе взето с единодушно с 10 гласа „за“. Искането за тълкувание от КС беше на Министерски съвет, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество предложение на вече бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Тогава правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че ще изчака да бъде обнародвано решението на КС за възможността да поиска предсрочното отстраняване на главния прокурор и в първия удобен момент ще сезира Висшия съдебен съвет.

„Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т. нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета“, коментира Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече