Пожарникарите vs властта: Не знаем за крими субекти на протеста, МВР да каже, ако има данни

0

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организират протеста в събота и нямат данни, че в тяхното протестно шествие искат да се инфилтрират криминални субекти. Ако обаче МВР имат такива данни, те призоваха да бъдат информирани. Това стана ясно от изявление на синдикатите, след като по-рано през деня говорителят на кабинета Лена Бориславова заяви в МС, че такива лица са материално стимулирани да участват в него, като поне едно от 19-те имена в списъка на Кирил Петков съдейства за организацията на протеста.

По думите на президентът на НСПС „Огнеборец“ Венцислав Станков не е получил покана за среща при премиера Кирил Петков. Въпреки че те са изпратили писмо на 21 януари, но към момента няма потвърждение за провеждане на такава среща.

Даде да се разбере, че да няма провокатори на протеста е работа на Националната полиция и жандармерията, които ще го охраняват. Увери, че протестът ще е изцяло мирен, не искат напрежение, а само да бъдат чути исканията им. А  те са – да се вдигнат парите в бюджета за 2022 година за персонал, като заплатите скочат с 20 %, а парите за капиталови разходи да се увеличат с 100 млн. лева. Третото искане е възстановяване на социалния диалог с МВР, след като последните месеци има напрежение след идеята пожарната и телефон 112 да се отдели в самостоятелна агенция. Станков поясни, че по този повод е трябвало да получат доклад от работната група, но такъв към момента не им е предоставен.

По думите му реформите в МВР се правят на тъмно, което според него е и основният проблем. Пращали са 3 писма за срещи с МВР – министъра Бойко Рашков, но такива досега не са провеждани

Шефът на стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че протестът ще се проведе на 19 февруари от 12 часа пред МС.  След това е предвидено протестно шествие, което ще стигне до МС  и НС. По думите му протестът е изцяло законен, като са взети необходимите разрешение от Столична община, както и мерки за неговата охрана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече