„Промяната“? Издръжката на 3-членно семейство скочи над 2 бона

0

За двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на миналата година е бил необходим нетен месечен доход от 2066 лева. Това каза пред журналисти Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Иванова представи изследването „Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021“. По думите ѝ нарастването от началото на годината е било със 181 лв. Не виждаме намерение на правителството чрез внесения бюджет да компенсира дохода, който вече е загубен, каза Любослав Костов, директор на ИССИ. Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7,5 на сто, а не заложената в бюджета 5,6 на сто, допълни той. По думите му има и един неясен фактор – ще има ли военни действия в Украйна и как това ще се отрази на цените на газа.

За последната година хранителните стоки са скочили средно с около 10%. Ръстът е по-висок в сравнение със средния в Европа, който е 4,3 на 100. Най-много се е повишила цената на олиото – с 35%. Значителна разлика има и в ръста на цената на природния газ. Ако средно в Европа той е скочил с 27%, у нас ръстът е 102%.

Така се повишава и сумата, нужна за издръжка. Едно 3-членно семейство с дете до 14 години трябва да разполага с 2066 лв. на месец. За един работещ е необходима 1148 лв. нетна заплата. Като 417 лв. от тях отиват само за храна. Оказва се обаче такава заплата вземат само 34,4% от работещите.

За да се компенсират разликите, от КНСБ настояват минималната заплата тази година да скочи на 760 лв., а догодина да стане 50% от средната. И още – ще искат останалите заплати да се повишат с минимум 10%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече