Гласят Асен Григоров или Бойко Станкушев за шеф на БНТ

0

„Продължаваме промяната” и кръгът „Прокопиев” не искат да дадат „Сан Стефано” 29 на Иво Сиромахов

Известният журналист Асен Григоров е харесан от част от новите управляващи партии да заеме мястото на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, чийто мандат изтича през пролетта. Доскоро, както „Уикенд” вече писа, фаворит шефския стол на „Сан Стефано” 29 бе Иво Сиромахов, известен сценарист от „Шоуто на Слави“, автор на романи и пиеси. Той се ползва най-вече с подкрепата на партията на Дългия „Има такъв народ” и на шефа на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов.

През последните дни обаче от „Продължаваме промяната” и „Демократична България” лансират по-добра и по-авторитетна кандидатура – тази на Асен Григоров. 56-годишният журналист има зад гърба си над 30 години практика в различни телевизии и медии. Завършва българска филология и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Започва кариерата си в БНТ с предаването „Формула 5”, което в случая би било в негов плюс, ако се включи в битката за директорския пост. Дълги години води популярното икономическо предаване „Плюс Минус”. В началните години на прехода предаването става един от основните източници на информация за икономиката, финансовите и валутните пазари, банковата консолидация, приватизацията и първите големи инвестиционни проекти. Бил е продуцент и водещ на сутрешния блок на БНТ, както и автор и водещ на съботното токшоу „Животът и други неща” по БНТ заедно със съпругата си Сибина Григорова.


Кариерата на Асен Григоров премина и през Нова телевизия, където беше продуцент на сутрешния блок на медията. Журналистът се е занимавал и с политически пиар, като през 2001 г. за 8 месеца е директор на пресцентъра на СДС. Любопитно е, че със сигурност политико-икономически-медийния кръг около Иво Прокопиев също гледа положително на кандидатурата на опитния и умерен журналист Асен Григоров за шеф на БНТ за сметка на известния със скандалните си изказвания сценарист на Слави – Иво Сиромахов.


Григоров бе изпълнителен директор на просъществувалата една година телевизия „Re:TV”, създадена и финансирана от Иво Прокопиев и банкера Светослав Божилов, който пък беше съакционер с Цветелина Бориславова в „СиБанк”. Заедно с нея Божилов основа и Фондацията „Глобална България”, която според мнозина финансира и създаването на ГЕРБ. Телевизията пък бе създадена година преди изборите за 41-во Народно събрание през 2009 г. Няколко месеца след вота телевизията бе закрита. В момента заедно със съпругата си, Асен Григоров създава и сайта „Булевард България”, като взаимства името на предаването по закритата „Re:TV”, което сам създава.
Според източник на „Уикенд”, в последните дни хора от „Продължаваме промяната” са се спрели и на друга възможна кандидатура – тази на Бойко Станкушев. Легендарният журналист на БНТ от 3 години работи като директор на „Антикорупционен фонд”, който разтърси страната с разследването „Осемте джуджета”. Станкушев обаче още не е решил дали да се впуска в битка за шефския пост в националната медиа. Срещу неговата кандидатура били категорично против от БСП и „Има такъв народ”, които са коалиционни партньори в правителството. Те обаче нямат свои представители в СЕМ, така че е напълно възможно Станкушев да бъде наложен въпреки съпротивата им.


През последните седмици всички управляващи партии дадоха знак, че искат смяната на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ. Тошко Йорданов и новият му съветник Иван Гарелов обявиха, че предприемат промени в Закона за радиото и телевизията, чрез които да се реформира СЕМ и които да попречат за преизбиране на Кошлуков за втори мандат начело на обществената телевизия. В последните години Слави Трифонов стана известен с манията си да сложи ръка на телевизията майка – БНТ. След като депутатите му от „Има такъв народ“ държат на разследване на дипломата на Емил Кошлуков, голяма е вероятността досегашният шеф да не спечели втори мандат, въпреки намерението си да се кандидатира отново.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече