Илиян Михов не ще и да чуе за шеф на БНБ

0

Топбанкерът таи омраза към Симеон Дянков, ексминистърът го изгони от България

Радвам се, че не станах политик в България! Така топбанкерът Илиян Михов, спряган за нов гуверньор на БНБ, коментира преди време провала на кариерата си у нас като трети вицепремиер в първия кабинет на Бойко Борисов. Името на икономиста скоро се завъртя като потенциална кандидатура за шеф на БНБ, въпреки че за поста бе спряган и брат му Валентин Михов, в момента управляващ Българската банка за развитие.

Пръв Йордан Цонев от ДПС обяви, че из управляващото мнозинство се е заговорило Илиян Михов да бъде привлечен от Сингапур за гуверньор, като амбицията той да се върне в България и преговорите водели от „Продължаваме промяната”. Финансовото гуру и шеф на бюджетната комисия Любомир Каримански, който от дълго време се надява позицията на Димитър Радев да му бъде предадена от властта и той да оглави БНБ, отрече името на Михов да е спрягано в мнозинството. Той дори намекна, че постът почти му е почти сигурен, въпреки че на този етап според управляващите това е повече лична амбиция на Каримански, отколкото коалиционно решение.


Самият Илиян Михов обаче продължава да не иска да чуе за управленски пост на каквото и да било ниво в България, още повече, че спекулации „поставиха” и Симеон Дянков като евентуална кандидатура за гуверньор. Причината е, че Михов и Дянков са в крайно обтегнати отношения още от далечната 2010 г. Тогава Бойко Борисов анонсира надълго и нашироко пристигането на Михов от Сингапур като бъдещ трети вицепремиер без портфейл, а присъствието му в тогавашната власт щяло да облекчи работата на Дянков. След над тричасова среща на Михов, Дянков и Борисов в резиденция „Бояна” обаче икономистът от Сингапур си взе самолета обратно и не пожела да чуе повече за държавна работа. Причината – ревнив и остро настроен към бъдещата звезда на правителството, тогавашният вицепремиер Дянков буквално прогонил Михов и от управлението, и от евентуална власт заради идеите му за реформи на валутния борд, както и заради повишеното доверие на Борисов към новата финансова звезда.
На срещата Михов почти спечелил тогавашния премиер за редица финансови реформи, които били коренно противоположни на идеите на Дянков. Вицепремиерът не си поплюл – осигурил начаса изхвърлянето на Михов от резиденцията и убедил Борисов, че крайните му идеи ще съсипят финансовото състояние на страната и реномето й на „затягаща коланите” пред Брюксел.
Вбесен, огорчен и обиден, Илиян Михов хвърлил и идеи, и амбиции и в същия ден си взе обратно самолета за Сингапур с клетвата, че кракът му повече няма да стъпи на жълтите павета или в някоя родна финансова институция. И до днес двамата финансисти са в крайно обтегнати отношения, а дори пост като гуверньор не би изкушил топикономиста да се върне в България, разказаха за „Уикенд” запознати със сагата и скандала през 2010 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече