„ПРОМЯНАТА“ : 18 бона заплата вече ще прибира Румен Радев

0

С увеличението си президентът облажва и предшествениците Стоянов, Първанов и Плевнелиев

Космическа за българските стандарти заплата прибира всеки месец президентът Румен Радев, установи проверка на „Уикенд”. Държавният глава вече ще се разписва срещу сума от близо 18 000 лева месечно!

След като във вторник Националният статистически институт обяви новите стойности на средната работна заплата, която повиши възнагражденията на депутати, премиер, председател на събранието и президент, парите на Румен Радев се оказаха най-сериозното перо в бюджета на държавата в това отношение. След преизчисленията, Радев ще се разписва на точно 17 701,56 лв. или почти 18 бона всеки месец, след като освен повишената му заплата към нея се калкулира и трудовият му стаж.


Според публични данни, държавният глава има 36 години трудов стаж преди да стъпи на „Дондуков” 2, което повишава възнаграждението му от иначе 11 232 лева, които бяха изчислени след скока, на далеч повече. Само сметките от трудовия стаж на президента му дават „бонус” към месечното възнаграждение от 6469 лв. Стажът набъбва сериозно заплатата на президента, като в случая на Радев той е 1,6% от заплатата му в момента, умножена по годините, изработени преди да отиде на жълтите павета. Още през 2020 г. Радев се разписваше на над 15 хиляди лева, ала заради протестите мнозина си затвориха очите за космическото му за стандартите ни, а и изобщо за държавен глава, възнаграждение. На практика, президента може да спестява почти цялата си заплата, тъй като живее изяло на държавна издръжка – храната, разходите за резиденцията, в която спи, както и бензина, се поемат от бюджета.
Междувременно президентът Радев обяви в годишната си декларация пред КП КОНПИ спестявания от 70 200 лв. Вложенията му в инвестиционни и пенсионни фондове възлизат на 5662 лева. През изминалата 2021 г. Радев е получил 15 2573 лева от заплата, а съпругата му – 10 476 лева.


Увеличението на парите на президента обаче не се коментира от предшествениците му на „Дондуков” 2 по никакъв начин. Острите критики на президента Росен Плевнелиев и нападките на Георги Първанов свършват до момента на разписването върху месечната заплата. Причината – предшествениците на действащия президент се облажват всеки път, когато неговата заплата скочи, както е по закон. Така Първанов, Радев и Петър Стоянов получават 60% от парите на настоящия президент, и то пожизнено. Сумата обаче е само върху основното възнаграждение на президента или с други думи – Плевнелиев, Стоянов и Първанов ще увеличат доходите си месечно на 6739, 20 лв.


Скокът на парите на властта се дължи на изчислението на средната работна заплата за страната, като депутатската се умножава по три. През миналия декември средната работна заплата в обществения сектор у нас е била 1872 лева. Така основната работна заплата на народните представители става 5616 лева, което е със 678 лева повече от досегашното им възнаграждение. Това обаче е само капка в морето от пари, в което се къпят народните слуги. Към над петте бона месечно всеки от тях получава процент към парите си за участие в комисии – минимум 30% върху заплатата, допълнително възнаграждение за прослужен трудов стаж, както и още 3744 лв. Сумата е въпросните две трети от всяка депутатска заплата, която отива за секретарки, сътрудници, кафета или в джоба и в партийната каса според парламентарната група. Ако някой от депутатите е и председател на комисия, то увеличението към заплатата му е още 35% върху нея. Ако участва и във временна комисия, то прибавя още 5% към месечното си възнаграждение. Председателят на парламента пък по закон се разписва върху една депутатска заплата и още 55% върху нея или в случая на Никола Минчев без да се брои трудовият му стаж – близо 9 000 лева. Заместниците на Минчев пък получават 45% отгоре върху основната депутатска заплата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече