Д-р Махмуд и неговата команда –
главни посредници за български
документи и бежански статут

0

Инвеститори араби и китайци плащат по 4000 евро, за да им е мирна главата

Аферата със златните паспорти за богати чужденци, която гръмна тези дни, е силно разтревожила елитът на ВМРО, обясняват пред „Уикенд” запознати с терзанията на войводите. „Специализацията” на националистите, както е известно от години, е в сегмента на широките народни маси от Македония, Косово, Сърбия, Молдова, Украйна, Албания, на които помагат с пълни сили и срещу добро заплащане, за да получават безпроблемно български лични документи по произход.

Оказва се обаче, че кадри на партията от най-тесния кръг около Красимир Каракачанов от години работят и с посредник-арабин, който съдействал на свои заможни сънародници, а също и на китайци, за да получат от златните паспорти срещу „инвестиции”. Въпросният господин е известен като д-р Махмуд (пълното име се пази в редакцията) и той от много години живее в България – толкова отдавна, че е от опитните кадри в каналите на бившата ДС. По произход е палестинец, но има израелски паспорт и за него казват, че е от тези хора, които по времето на социализма са движели взаимно изгодния трафик на оръжие и амфетамини между Народна Република България и Близкия Изток.


В онези времена д-р Махмуд станал близък идеен другар на разни номенклатурчици. Тогава се сприятелил и със самият Дончо Каракачанов, баща на войводата Красимир Каракачанов. Дончо Каракачанов, да припомним, е от важните клечки в БЗНС, която е партия-сателит, и единствената партия в света приела като своя програмата на друга партия – БКП. Бащата, както и синът се оказаха доносници на Шесто управление на ДС, при това с работни псевдоними, лишени от каквато и да е фантазия – Иванов и Иван.
Палестинецът с израелски паспорт д-р Махмуд, казват, бил толкова близък с шефа на ВМРО, че дори успял да вкара и свои близки лица, разбира се българи, в листите на патриотите за депутати в миналите парламенти, а също и за общински съветници.


От друга страна, д-р Махмуд е авторитет и за своите сънародници. При това мнозина евреи, които живеят в Израел, му гласували огромно доверие да управлява имотите им в България, понеже са наясно с връзките му, а и с това, че си разбира от работата. Иначе официалният му бизнес е търговия и дори има малък дюкян за козметика и боя за коса в една от уличките в сърцето на София. Казват, че сред клиентите му имало и доста политици, които лично съветвал при избора на нюансите на боите за коса.


Този влиятелен арабин бил особено активен и при уреждането на „чужди инвеститори” с българско гражданство. Освен това за него работели и по-дребни посредници, които срещу високо заплащане осигуряват ценния статут на бежанец или помагат да се удължи срокът за пребиваване в България на имигранти от по-дребен калибър.
Д-р Махмуд и неговата команда имали дебели връзки с високопоставени чиновници, включително и в МВР, които помагали, когато трябва да се даде становище за паспорт, за статут на бежанец, или за продължаване на постоянното пребиваване в България. Последните две услуги струват при тях 4000 евро, като тази цена е твърда през последните години, казват познавачи на този бизнес.


В групата на влиятелния палестинец се подвизавал и бивш шофьор на Каракачанов, като съпругите им имали далечна родствена връзка. Този господин, който официално работи в спецслужбите, според запознати само за година успял да отнеме правото на пребиваване в България на повече от 120 души, предимно араби и китайци. Разбира се, при това бил воден далеч не от патриотични, а от финансови подбуди.
За да се отнеме статута, се ползвал елементарен трик. Чужденците, които са дребни бизнесмени, имат право да останат в България, след като са осигурили 10 работни места. Издигналият се бивш шофьор, благодарение на достъпа си до системата за обмен на данни между регистрите, дебнел непрекъснато по колко души се осигуряват във фирмите на чужденците. Ако бройката им падне дори само с 1 човек, независимо от причините, веднага задействал машината за отнемане на статута им за постоянно пребиваване в България.
И какъв изход има дребният бизнесмен – плаща, за да не го изгонят от тук. Но други са наясно с правата си и водят съдебни дела.


Според запознати мнозина от арабите и китайците, на които по една или друга причина е отнето правото да живеят и работят у нас, след това спечелили делата в съда. Все пак става въпрос за хора, които наистина с честен труд си изкарват прехраната.
От своя страна д-р Махмуд редовно захранвал поиздигнали се в МВР бивш шофьор на Каракачанов със списъци с араби, китайци и други имигранти, които имат нужда от статут на бежанци или продължаване на престоя им в страната. След това посредници, изпратени от него, им предлагали да помогнат срещу тлъсто заплащане, обясняват източниците ни. И така въпросът им се уреждал незабавно.


С тези данни, както ни уверяват запознати, са наясно в МВР, но както обикновено там събират ли събират информация с години, а също и твърди доказателства за неща, които ги знаят дори продавачите от улиците около Халите в столицата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече