Нарочен за шпионин от ДАНС ръководи енергетиката

0

Назначения от служебния кабинет шеф на БЕХ Жеко Жеков с отказан достъп до класифицирана информация

Служебният кабинет на Румен Радев е назначил за енергиен шеф човек, за който според ДАНС има данни, че е потенциален шпионин. Това с половин уста признава в писмен отговор енергийният министър Александър Николов. Повод е въпрос на депутата от ГЕРБ Славена Точева, дали новоизбраният  член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жеко Жеков има разрешение за достъп до класифицирана информация.

Подобен сертификат е задължителен за всеки на поста, зает от Жеков. В държавното мегадружество влизат всички електроцентрали, мини и „Булгаргаз”, а оборотите са над 7 милиарда лева годишно! На практика БЕХ е почти пълен монополист на пазара на ток. През последните месеци цените на електроенергията скочиха със стотици проценти, обричайки индустрията на фалит. Ценовият шок бе посрещнат от фирмите с обвинения към ръководството в далавери и облагодетелстване на избрани олигарси. В опит да овладее задаващият се апокалипсис, служебното правителство набързо разкара през ноември предишното ръководство на БЕХ, което бе пълно с назначени калинки на ГЕРБ. Сред тях и някогашният търговец на закуски Валентин Николов, чиито фамозна кариера в енергетиката „Уикенд” вече подробно описа.  
Оказва се, че и новоизбраните шефове също не са съвсем стока, въпреки клетвите на служебния кабинет, че са подбирани само истински професионалисти. Поне за Жеко Жеков нещата са повече от спорни, става ясно от министерският отговор към депутатката Славена Точева. От текста се разбира, че още докато е служител на енергийното министерство, за Жеков започва процедура по издаване на достъп до класифицирана информация. По това време той е шеф на Дирекция „Корпоративно управление в енергетиката”, която надзирава работата на всички държавни енергийни фирми. След щателно проучване на миналото му, агентите на ДАНС му отказват разрешение. Мотивите са, че не отговаря на някои от изброените изисквания – за българско гражданство, завършено средно образование, липса на осъдителна присъда за умишлено престъпление от общ характер, надеждност от гледна точка на сигурността, не страда от психическо заболяване или е определен като ненадежден за опазване на тайна. Без да се уточнява кое точно.


Тъй като чиновник Жеков едва ли няма средно образование, не е луд или криминален престъпник, то остава съмнението, че около него има данни за пробив в сигурността. Подобен отказ може да дойде, ако в масивите на ДАНС има информация за връзки на проверяваният с чужди разузнавания, обясняват експерти. По думите им, информацията не е задължително да е годна за съд за да се смята за достоверна.
Как при подобно досие в службите Жеко Жеков е назначен за енергиен шеф, остава мистерия. Не се е и чуло новият министър да има планове да го сменя. Наши източници опровергават и версията, че Жеков е избран случайно и в последния момент. Твърди се, че хората, стоящи зад него, започват да го подготвят за новия пост месеци по-рано. Слуховете сочат за негов скрит ментор известен олигарх, които има огромни интереси в енергетиката.


Докато тече подготовката, в играта влиза и синът му Михаил. Младият мъж, който няма и грам опит в енергетиката, изведнъж се озовава в управлението на голяма частна фирма от бранша. Твърди се, че бизнес връзките на Жеко Жеков с „Роулинг уейлс енд ко” са от години. Те датират от времето, когато е сред шефовете на държавните на „Мини Марица-изток” и отговаря за обществените поръчки. По това време изгрява и звездата на частната фирма, чиято собственичка също не е познато име в енергийните среди. Това не пречи фирмата за отрицателно време да спечели десетки обществени поръчки за милиони левове от „Мини Марица-изток”. Договори с други държавни енергийни дружества, вероятно напълно случайно, няма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече