Хрантутим нови 428 чиновника

0

Енергийният министър Александър Николов забрави обещанията за орязване на администрацията, търси си четвърто вице

Обещанията на правителството за орязване на администрацията, въвеждане на електронно обслужване и улесняване на достъпа на граждани до гишетата се разби на пух и прах. Само в министерство на енергетиката е предвидено щатът на служителите да се увеличи, а министър Александър Николов дори ще разшири кабинета си с четвърти заместник-министър, видя „Уикенд”.

С предложени промени в устройствения правилник на ведомството, данъкоплатците вече ще изхранват нови 428 чиновници, като във всяка дирекция на ведомството щатовете се увеличават с минимум по две бройки, пише в документа. Доскорошните трима заместници на енергийния шеф пък ще се сдобият с нов колега, тъй като в текстовете Николов е предвидил да има и четвърти заместник-министър на енергетиката. В момента трите вицета на Николов са Пламен Данаилов, Ива Петрова и Данаил Николов, но според предложените за обсъждане промени в структурата на министерството, те ще имат нов колега.

На този етап не е ясно кой ще се бори за енергийно вице на Николов, който е от квотата на „Продължаваме промяната” – именно партията, която в лицето на вицепремиера Асен Василев обеща сериозно орязване на чиновници и модернизация на администрацията. Общо щатът на енергийното ведомство ще се увеличи с още 12 души въпреки клетвите на новата власт, че се слага край на раздутата администрация.
Не само раздута, но и разхайтена се очертава да е тя пък в агенция „Държавен резерв и военовременни запаси”, където също решават да въведат нови практики за работа на служителите си отново с промени в устройствения си правилник. Поднесена като идея за гъвкаво работно време, предлаганата на Министерски съвет промяна в модела на работа предвижда чиновниците… сами да решават кога да започне работният им ден. Прецедентът за всяка една институция предвижда чиновникът сам да избере дали да отиде на гишето си в 8 или в 9 сутринта, като единствено се задължава да изработи 8-часовия си надник, без значение кой час си избере самоволно за появата си на работното място.


Граждани и други служители на институции отсега недоумяват как ще се създаде координация и липса на опашки, и чакане за документи и справки, при положение, че чиновниците на ДРВВЗ ще идват днес в 8, а утре например в 9 сутринта. Обедната почивка на служителите на агенцията също е плаваща – всеки чиновник сам ще си избира дали да излезе да обядва в диапазона от 12 до 14 часа всеки ден, като единственото му ограничение от новия правилник ще е, че почивката му ще е 30 минути.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече