ДПС заплаши премиера с разкрития за “връзки с китайци“

0

Това са хора, които най-вероятно работят за някои други служби, обяви депутатът от движението Хамид Хамид

От ДПС продължават да се заканват на премиера Кирил Петков заради т.нар. „златни паспорти“, или гражданство срещу инвестиции.

От началото на февруари насам движението се опитва да обвърже управляващите със схеми, при които чужденци са получавали гражданство или разрешение за постоянно пребиваване у нас срещу инвестиции, които всъщност не са направили. Засега единственото, което ДПС направи, е да сезира прокуратурата по въпроса, като се позова на сигнал, получен от неназован източник. В него се твърди, че шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е отговорен за това, че китайски и руски граждани са успели неправомерно да получат разрешения за постоянно пребиваване или гражданство.

Така ДПС получиха възможност да замесят името на премиера. Причината е, че Янев, който първо застава начело на агенцията при управлението на ГЕРБ, е преназначен на същия пост, когато Петков е служебен министър на икономиката миналата година.

Днес депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че със съпартийците му ще внесат отново предложението си за пълна проверка на златните паспорти, което управляващите веднъж отхвърлиха. „Някой го е страх от тези проверки … Вече прозират тесните връзки и на Стамен Янев, и на дузина китайци, които са получили златни паспорти или постоянно пребиваване въз основа на несъществуващи инвестиции“, каза Хамид. И се закани: „Няма да приемем такова поведение от министър-председателя, с което той се опитва да замете проверката, с цел да защити себе си, съпартийците си, адвокатите си, китайците си. Ще извадим скоро всички връзки на този тесен кръг и на семействата им с китайци, които най-вероятно работят за някои други служби.“

Народното събрание вече гласува на първо четене промени в Закона за българското гражданство, с които се отменя практиката да се раздават български паспорти срещу направени от чужденци инвестиции у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече