Радев, още ли си на снимката?

0

На Радев вече не му издържат нервите – и очевидно не може да прикрие раздразнението си. И неговата не е лесна: намира някой на пътя, прави го министър – въпреки, че онзи попълва фалшива декларация; сетне го налага и за премиер – след една блестяща комбинация. А още по-сетне горчиво ще съжалява за избора си.

*** Радев успя да осъществи замисъла си – детронира ББ. Толкова. А избраниците му започват да сричат по Библията на истинските си опекуни – съмнителен бизнесмен и посолство, което си навира гагата навсякъде. Не е руското. Всъщност, възможно е да са мамили Радев от самото начало.

*** Без отговор остава най-важният въпрос: наясно ли е той, какъв срок на годност имат в българската политика почтеността и лоялността? С днешна дата, този отговор със сигурност го наскърбява.

*** Радев се опитва да запази – поне пред публиката – влиянието си. Примерно – в македонския „казус“. Свиква Консултативният съвет за национална сигурност. Там решават да не правят никакви отстъпки на скопяни. Кирчо обаче тръгва за Скопие, където се държи по-скоро като длъжник. И обещава да приключи споровете за 6 месеца. Така, грубиянски противоречи на президента, който вече е казал, че Историята, а и Истината, не се подчиняват на срокове. *** Радев все още се опитва да прикрива напрежението: двамата поднасят заедно венец пред паметника на Гоце. Но няма какво да направи, когато Кирчо прескача на своя глава и до Белград. Самодеецът/Неблагодарник няма умора. Изхвърлянията му също нямат край.

*** Радев го призовава да ограничи медийните си изяви, които го злепоставят по един нечуван начин. Премиерът, когото вече наричат „Просто Киро“, прави точно обратното. И упорито попълва една хроника от преувеличения, а понякога дори от безразсъдни лъжи. Вече е обещал на Столтенберг, шефа на НАТО, да построи втори мост на Дунава – а такъв съществува от 2013 година – който трябва да облекчи военната инфраструктура на Алианса. Става сложно: кокошка се прави на ястреб. Налага се военният министър Янев да уточни българската позиция, която трябва да е по-премерена.

*** Лекотата, с която Кирчо оповестява фантазиите си, е безподобна. Например, изпъчва се и ни съобщава, че от чужбина са пристигнали над 600 писма със сериозни инвестиционни намерения. Оказва се, че няма нито едно.

*** Кирчовци надуват фанфарите , че ще правят завод за електрически автомобили – после се оказва, че ще правят електрически  велосипеди. Нищо чудно скоро да минат на електрически ролкови кънки. Всичко това в някаква степен неизменно уврежда репутацията на Радев. *** Оскандаляването на управлението, което все още свързват с „Настойника“ Радев, продължава с далеч по-абсурдни идеи. От телевизионния екран, премиерът обявява, че ще внесе от чужбина главен прокурор на България, както и шефове на специалните служби. Всички се питат, има ли нещо общо Радев с тази налудна идея?

*** В края на краищата, пак президента е злепоставен, когато Кирчо се опитва да подмени нормалното правосъдие с ГУГЪЛ – той е убеден, че правосъдието може да функционира и на базата единствено на медийни публикации. „Човекът на Радев“, който може би отдавна не е човек на Радев, усърдно руши престижа на доскорошния си Наставник.

*** Кирчовци не оставят без отговор нито един коментар на Радев. Понякога дори открито му се противопоставят. Президентът казва: „Посещението в Македония бе прибързано“. Премиерът, който изобщо не познава македонския“казус“ отговаря: „Посещението не е прибързано, а закъсняло“. Двамата влизат в спор и заради рокадите в „Булгаргаз“.

*** Радев обобщава: „Времето за анализи и добри намерения изтече“. Петков отговаря: „За мен нещата се движат в правилната посока“ Тези две фрази подсказват вече за магистрални различия. И това е от видимата част на отношенията им. А как е в другата, скритата част – където влияние имат и другите опекуни на премиера?

*** Финансовият  министър Асен Василев – двойникът на Кирчо – се държи не по-малко предизвикателно. Радев настоява за по-ниско ДДС върху цената на хляба. Асен Василев направо го отрязва.

*** А при приемането на бюджета, същият Василев направо хулиганства, като заявява: „Бедността/в България свърши“. Това си е жива подигравка с милионите клетници у нас. *** Последното изпълнение на Просто Киро е повече от скандално. Държавният секретар на САЩ Блинкен протоколно се снима с него и македонския премиер Ковачевич. Блинкен в средата, между двамата – нещо като лепилото на вечната дружба. Кирчо обаче изрязва от снимката македонеца и публикува нелеп фалшификат: само той с Блинкен. Вижте ме, колко съм важен. Направо е готов/втасал да го внесат за български министър-председател. Сетне се оправдава, че станало някакво недоразумение.

*** Кога да очакваме да изреже и Радев от общите им снимки?

*** Радев, Радев – как те омая тоя?

*** Какво още трябва да се случи, за да се реши президента да посвети едно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност специално на глупостта и неблагодарността на управниците ни? Автор: Кеворк Кеворкян Източник: facebook.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече