Тайният план на Румен Радев заработва

0

Румен Радев работи усилено за създаването на нов политически проект, издадоха хора от обкръжението му за „Филтър“.

Част от съветниците на държавния глава, бивши служебни министри, колеги от годините в армията тръгнали да сондират мнения и да събират хора. Бъдещата партия категорично щяла да бъде разположена център – ляво пространство. Бързото й учредяване било наложително, защото напрежението между президентството и Министерския съвет вече надхвърля нормалните стойности за устойчиво управление на държавата, коментират анализатори. Нещо повече, създателите й дори имат намерение въпросната партия да има представителство в сегашния парламент. Последното означава само едно – явно ще се търся възможността за създаване на парламентарна група от отцепници от други формации. Най-вероятно ще бъдат атакувани депутати от „Продължаваме промяната“, БСП и ИТН.

 Прекрояването на политическата карта е естествен процес като се има предвид влошените отношения между Дондуков 2 и Дондуков 1.

Ситуацията започва да прилича на времето, когато управляваха Бойко Борисов и ГЕРБ, а подлезът който е връзката между Президентството и Министерския съвет, тогава беше мястото с най-лошия енергия в държавата.

Кирил Петков бърз се е еманципирал от своя създател Румен Радев и с размах започва да изчегъртва кадри от втори и трети ешелон на властта, назначение от президента по време на служебните му правителства. Първият открит скандал избухна след като бе сменен дългогодишният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, смятан за президентски човек и дори бе назначен временно за министър на енергетиката в първия служебен кабинет на Радев през 2017 година. Но това са само повърхностните детайли от въпросната рокада.

Поне още стотина чиновници от втория и третия ешелон, които са близки до президентството, останаха на борсата по времето на кабинета Петков. Това докрай влоши отношенията. Румен Радев отново използва ракетата „енергетиката“, за да  стреля по правителството. „Има нови хората в енергетиката, но къде са резултатите. Хората не ги усещат, а време няма. Правителството трябва да не допуска политика и геополитика да убиват българската икономика. Нужни са устойчиви решения, а не само добри намерения, времето за анализи изтече, чакаме резултатите!“, стреля държавния глава.

 Този път получил отговор от Брюксел, откъдето премиерът в типичния си стил невъзмутимо отвърна, че именно новите хора в енергетиката, включително и в КЕВР ще донесат промяната. „Ще имаме много по-добри резултати, отколкото до сега“, отвърна Петков.

На следващия ден обаче последва още един призив от държавния, глава който при посещението си в хлебозавод в Добрич поиска спешно да се обсъди намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9 на сто на хлебните изделия. И на този си призив Румен Петков срещна твърд отпор. Този път от тежката артилерия в правителството – финансовият министър Асен Василев. „Имаме коалиционно споразумение. Там не се предвижда диференцирани ДДС ставки, освен тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията.  Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената, това го видяхме в ресторантьорството“, отсече Василев.

На фона на всичко това, по време на свикания Консултативен съвет по Национална сигурност,  Радев настоя  разходите за отбрана да станат два процента от брутния вътрешен продукт и поиска от правителството закони за модернизация на армията. В  отговор примерът сякаш напук свиква на няколко пъти правителствения Съвет по сигурността заради кризата около Украйна, давайки да се  разбере,

че държавният глава няма дума по темата.

Днес Румен Радев очевидно вижда, че двамата му бивши служебния министри и фаворити вече не са от неговия отбор. Освен това не се  справят добре с управлението на държавата, а гафовете им се пишат на негова сметка, защото е той е реалният продуцент на това управление. Според Конституцията Радев има право да налага вето само върху закони. И ще може да го прави. Друг е въпросът дали това ще има някакъв ефект. Едва ли. Надали новите управляващи ще се съобразяват с това, точно както ГЕРБ, когато бяха на власт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече