Украйна воюва с Русия с оръжия за $ 250 млн., продадени от Емилиян Гебрев

0

ДАНС прикрива сделките, заради които руските служби опитаха да убият с отрова родния оръжеен бос

Бойци на подкрепяната от Русия сепаратистка Донецка народна република са обстрелвани от украинската армия със снаряди, произведени в България и нелегално изнесени към Киев от родния оръжеен бос Емилиян Гебрев. Това обяви в свое разследване руското издание „Интерфакс“, позовавайки се на изявлението на един от командирите на „Народната милиция“ на сепаратистите Едуард Басурин. Според твърденията му, по време на скорошен масов обстрел над сепаратисткото село Зайцево, украинските военни са използвали 30-милиметрови снаряди за автоматичен гранатомет, произведени от българския завод „Арсенал“.

Въвличането на България в ожесточаващия се военен конфликт между Украйна и Русия предизвика мълниеносна реакция на родните власти. В отчаян опит да отрече информацията за нелегални оръжейни сделки, вицепремиерът Корнелия Нинова свика изнънредна пресконференция, на която обяви, че изисканата от нея проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпростраение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията, е установила, че България не е продавала оръжия в Украйна и че през последните 7 г. няма

нито едно издадено разрешение за оръжеен износ

към Киев. Според думите на лидера на БСП, от ДАНС също нямат иформация за изнесени оръжия към Украйна. Според закона, от спецслужбата трябва да бъдат информирани при всяка сделка и да дадат резолюция дали разрешават износа на оръжия за масово поразяване.
Източници на „Уикенд“ от военно-промишления комплекс обаче бяха категорични, че през последните 5 години България е изнесла огромно количество оръжия за масово поразяване към Украйна, като родните спецслужби и чужди разузнавания са били запознати със сенчестата търговия, но не само не са я осуетили, а са прикриквали постъпилите секретни данни заради геополитически интереси.
„Монополът върху сенчестата и нерегламентирана търговия с Украйна бе поверен на оръжейния бос Емилиян Гебрев, който от 2015 г. досега е доставил оръжия за масово поразяване на Киев за над $ 250 милиона. Точно заради снабдяването на украинската армия с оръжия с руски лиценз, произведени в България, руското военно разузнаване (ГРУ) направи два неуспешни опита да ликвидира Е милиян Гебрев, включително и чрез силно токсичната отрова „Новичок“, коментира пред „Уикенд“ оръжеен търговец.
Според източници на „Уикенд“, запознати с аферата с износ на оръжия към размирна Украйна, Гебрев е

ползвал дузина фирми по веригата,

чрез които от есента на 2014 г. досега е продал на Киев противопехотни и танкови мини, гранати на РПГ, реактивни снаряди за ГРАД, както и муниции за автомати и картечници.
„Става въпрос за десетки реализирани сделки без оставяне на документални следи. Още през 2016 г. например Гебрев изнесе десетки хиляди противотанкови мини и отбранителни гранати, които бяха закупени чрез манипулирани търгове от Министерството на отбраната. Според документите, мините и отбранителните гранати бяха продавани от Военното министерство като вторичен продукт за утилизация. Всъщност оръжията изобщо не са бяха „разкенирани“, а бяха изнесени към Украйна чрез използването на буферна фирма от Полша“, разказва запознат с нелегалните сделки на Емилиян Гебрев с Киев.
Сенчестата оръжейна дейност на Гебрев, третирана от Русия като „вражеска диверсия“ е и основната причина за активизирането на руското военно разузнаване в България през последните години. Миналата пролет от прокуратурата официално признаха, че служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия са замесени във взривове на боеприпаси в 4 военни склада в България, както и в опита за отравяне на Емилиян Гебрев.
Според разследването на родните служби, взривове, избухнали през 2011, 2015 и 2020 г. съответно в складове на фирмата на Гебрев – „Емко“, на ВМЗ „Сопот“ и на „Арсенал“, не са в следствие на случайни инциденти, а са се случили след намеса на руските агенти. На 31 май 2015 г. пък е избухнал пожар в сградата на бившия институт по специална техника в София, където са били съхранявани веществени доказателства по делото за

взривовете на складове във ВМЗ „Сопот“.

„Експертиза тогава установи, че инцидентът не е в резултат на самозапалване“, обяви миналата пролет говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Макар все още да не е доказано по категоричен начин, основните заподозряни за взривовете в български оръжейни складове са руснаците с фалшиви имена Сергей Федотов и Георги Горшков, които международни разследвания идентифицираха като Денис Сергеев и Егор Гордиенко. Руските агенти на ГРУ са и най-вероятните извършители на неуспешния опит за убийство на Емилиян Гебрев.
Белокосият бизнесмен, неформален съдружник на укриващия се в Белград от родното праводъдие банков аферист Цветан Василев и мастит оръжеен търговец още от славните години на „Кинтекс“, оцеля по чудо на 27 април 2015 г., след като бе приет в болница и изпадна в кома, вероятно поразен от

лабораторно създадено отровно вещество.

Освен него, в болница постъпиха синът му Христо, както и директора на „Производствена дейност“ в заводите ЕМКО, които също са имали досег с отровата. Още тогава „Уикенд“ писа, позовавайки се на свои информатори от оръжейния сектор, че Гебрев е мишена на Русия заради продажба на оръжия и муниции за украинската армия. А през 2020 г.  българската прокуратура обяви за международно издирване трима руснаци, предполагаеми агенти на ГРУ, начело с мнимия Сергей Федотов, които са опитали да ликвидират чрез отрова Гебрев и сина му. Все още не е установено със сигурност как е бил отровен оръжейния бос. Версиите са, че „Федотов“ е намазал с веществото дръжките на вратата на лимузината на Гебрев, или че руснаците са проникнали в офиса на „ЕМКО“ и са поставили отровата в кафе машина.
Опитите на ГРУ да саботира оръжейните доставки на Емилиян Гебрев към Украйна стоят и в дъното на мощната експлозия на военен склад в чешкия град Върбетица от 16 октомври 2014 г., при която загинаха двама човека, а материалните и екологичните щети бяха огромни заради експлозията на над 7 тона боеприпаси. Според разследването на чешките служби за сигурност, което официално е засекретено, но части от него бяха цитирани от вътрешния министър Ян Хамачек преди година, експлозията на военния склад във Върбетице е организирана от конспиративния отряд на руското военно разузнаване ГРУ, а целта е била да бъде осуетена

оръжейна доставка за украинската армия,

която е била движена от боса на „Емко“ Емилиян Гебрев. Заради взривения военен склад с боеприпаси на Гебрев, Чехия изгони 18 руски дипломати миналата пролет. Последва и първото и единствено засега признание на Емилия Гебрев, направено пред авторитетното американското издание „Ню Йорк таймс“. В писмени отговори на изпратени му въпроси, Гебрев призна, че е съхранявал в Чехия оръжия и муниции, предназначени за реекспорт в Украйна.
„Оръжейните доставки на Емилиян Гебрев към Киев продължават и до днес, а от ДАНС си затварят очите, вероятно предупредени да не се фиксират в бизнеса му. Нерегламентираната оръжейна търговия с български оръжия по руски лиценз за Украйна е една от причините за вледеняването на дипломатическите отношения между България и Русия през последните години“, категоричен е източник на „Уикенд“ от оръжейната индустрия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече