Пазят Кирил Петков с
противокуршумно одеяло

0

Животът и здравето на Кирил Петков усилено се пазят по най-съвременни методи. Досущ като своите предшественици, той си позволи да ползва противокуршумно одеяло от кевлар, известно като балистичен куфар. Докато се опитваше да погаси напрежението от протеста на полицаите в сряда – 23 февруари, и на представители на партия „Възраждане”, стана ясно, че премиера е охраняван с кевларено одеало.

„Чантата” се разтваря за секунда чрез специална дръжка и предпазва охранявания обект от висоскоростни куршуми. Препоръчана му била лично от президента Румен Радев още преди няколко месеца – преди да се скарат, който ползвал същото „одеяло” по време на обиколки в страната. На пръв поглед „торбата” не прави впечатление и гардовете я носят така, че да не се забелязва от тълпата. На митинга на „Възраждане” в сряда обаче нямаше как кевлареното одеало да бъде скрито от очите на публиката.
Петков бил принуден в последния момент да се запознае със свойствата на балистичния куфар. След като съветниците му дали 100% гаранция за качество, събрал кураж да излезе пред народа. Хората обаче се изумиха от въпроса му – дали са виждали друг път министър-председател на площада сред недоволните. Вместо отговор, тълпата дружно ревна „Оставка”, което принуди „Просто Киро” да се навре обратно в покоите си в Министерски съвет.
Хората били гневни, че премиера Кирил Петков само лъжел, че се движи пеша из столицата, макар че в групата „Забелязано в София” бил публикуван кратък клип как се разхожда край Орлов мост в компанията на децата си и един охранител. В действителност обаче премиера винаги е ескортиран от бодигардове, каквито са и изискванията.


Той се ползвал с почти всички екстри на бившия премиер Бойко Борисов, на разположение имал дори бронирано „Ауди” с 16 въздушни възглавници, антиблокираща спирачна система, система за предупреждение за загуба на налягането в гумите, камери за задно виждане, няколко телевизора и интернет. Колата можела да извърви около 100 километра със спукани гуми, защото те се помпали автоматично при проблем. Стъклата на вратите на аудито били бронирани и дебели 8 сантиметра.


Публична тайна е, че за Бойко Борисов работеха три екипа на денонощие. Един екип се състои от 18 души. Сигурността му се обезпечаваше и от авангардната група на НСО. При всяка негова проява да него стоеше уж цивилно момче с чанта с дръжки. На какъв се прави Кирил Петков сега, като и той е охраняван по същия начин! Ако е толкова смел да махне „торбата”, да излезе без охрана. Явно се страхува, но хитрува и си мисли, че е първият сред тълпата, което не е вярно. Борисов беше преди него. Харвардецът е като всички други български държавни служители – заложи на чанта от кевлар. Подобни „сакове” се използват и за пренасянето на строго секретни документи, за балистичен щит. Калъфът включва панели от високи нива, които предпазват от стрелба с различни видове пистолети до горе. Отваря се на 180 градуса като по този начин защитната зона се увеличава двойно”, коментират запознати с устройството на предпазната джаджа.


От кевлар се правят и бронежилетките, и някои каски за нуждите на военнослужещите. Той е изключително лек, а самото одеяло се държи в куфарче, чието отваряне е специфично, но много бързо. Самото то може да издържи падане върху бетонна повърхност и има много дълъг срок на годност, включително при екстремни температури от минус 30 до плюс 50-60 градуса. Особено популярно стана приложението му при протестите срещу предшественика на Кирил Петков Пламен Орешарски преди 7 години.


Кевларът е органичен полимер, пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене. Той е изобретен през 1966 г. от Стефани Куолек и има широко приложение в отбранителната индустрия. Цената на един куфар-одеало е около 15 000 лева. Според източник на „Уикенд”, от НСО са закупили общо 12 такива одеала още преди няколко години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече