„Реформаторът” Гроздан Караджов на срещи с Атанас Атанасов, стопля отношенията с Костов

0

Орлин Алексиев урежда министерския му пост чрез Слави Трифонов, за да се потулят далаверите в „Автомагистрали”

Гроздан Караджов, който управлява регионалното министерство, напоследък се среща редовно с ген. Атанас Атанасов, при това в центъра на София. Двамата отсядат в заведение в района на „Кърниградска” и бул. „Витоша”. На срещите Атанасов спускал задачи, поставени от самия Иван Костов, научили заинтересовани.

Припомняме, че Гроздан Караджов беше шеф на фондация „Демокрация” от 2002 до 2004 г. Последва неочаквана раздяла. Преди обаче той да напусне фондацията, е направена ревизия. Оказва се, че са изчезнали 700 000 долара и според стари седесари тяхната липса води до жестоко скарване между Караджов и Костов. Затова и за изненада на мнозина Гроздан Караджов, който през годините минаваше за протеже на тъмносиния Иван Костов, след това стана „реформатор” в редиците на червената снаха Миглена Кунева.


Сега, след толкова години, вече като министър Караджов искал да се реваншира за онази липса на доларите от фондация „Демокрация”. Как? Разбира се, по най-лесния начин – чрез обществени поръчки, които ще спечелят фирми от обкръжението на Командира.


„Не случайно Караджов се изхвърли, че ще се прокарат три тунела под Стара планина, още няколко моста над Дунав и поне 3000 км нови пътища” – казват източниците ни. Те допълват, че явно се е надявал чрез тези инвестиции да се реваншира за онези 700 000 долара.
Само че информацията за тези планове стигнала до ушите на финансовия министър Асен Василев и грандиозните идеи останали без пари от бюджета. Затова и Гроздан Караджов започна да дава заден ход за въпросните съоръжения и обясни, че са нужни все пак повече от 4 години, за да се изградят. Въпреки това той бил решен на всяка цена да оправи отношенията си с някогашните си приятели, понеже не искал да има врагове в тяхно лице. Още повече че в близките дни ще се решава бъдещето на договорите за „Хемус”.


При това ситуацията около Караджов е доста сложна, понеже той е много задължен за кариерния си възход на Орлин Алексиев, а покрай това трябва и да замаже аферата около раздадените
милиони за магистралата. Казват, че точно Алексиев, който е виден столичен общинар и член на ГЕРБ, договорил със Слави Трифонов, с когото са съседи, министерското назначение на Гроздан Караджов.

При разпределението на министерствата, регионалното отиде в ръцете на партията „Има такъв народ”. Затова последната дума кой ще го оглави има шоуменът Трифонов.
Една от задачите пред Караджов като строителен шеф е да се замаже корупцията в „Автомагистрали”, да се прикрият, доколкото може, трасетата на чувалите с пари, които са изнасяни от държавната фирма при управлението на ГЕРБ. Затова и като регионален министър той започна ударно да връща стари кадри на високите им позиции, които така или иначе са участници в тези схеми и имат най-голям интерес от това те да останат забулени.
Анализатори така тълкуват назначенията на Цветан Петков и Евгени Генчев за членове на Съвета на директорите на дружеството, които станаха преди месец. Дори Евгени Генчев беше избран за изпълнителен директор с 11 000 лева заплата.


И той, и Цветан Петков са известни като изключително приближени на предишния директор Стоян Беличев, по чието време са разнасяни чувалите с предварително платените пари. Те са участвали и при избора на тези облагодетелствани фирми, при подготовката на договорите с тях.
Твърди се, че в ДАНС има пълна информация по въпроса как са разпределени 4,5 млрд. лева от бюджета и за магистрала „Хемус”, както и за други пътни отсечки, как са били авансово раздадени на определени компании. А Стоян Беличев, Евгени Генчев и Цветан Петков са преки участници в тези процеси. Нормално е сега те да се опитват по всякакъв начин да прикрият тези корупционни схеми. Любопитно е, че в този дух са и изказванията на Гроздан Караджов, според когото е по-добре да се гледа напред, вместо да се рови в миналото.


Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов преди години отново беше в центъра на корупционен скандал. През 2013 г. тогавашните норвежки собственици на „Теленор“ написаха сигнал до прокуратурата. Според тях 21 фирми откраднали 48 млн. лева в периода, когато мобилният оператор – тогава „Глобул”, се прехвърля от гърците към норвежците, които го преименуват на „Теленор”. Те правят ревизия и така откриват, че са източени 48 млн. лева от компанията, като са ползвани фалшиви договори, кухи фактури и 21 фирми, които уж оказвали консултантски и маркетингови услуги, доставка на софтуер и лицензии за него, използване на интернет честоти и други подобни. Разбира се, подобни услуги са само на хартия, но „Глобул” плаща скъпо и прескъпо за тях. Докладът от проверката е предоставен на прокуратурата, но после нищо не се чу за съдбата му и най-вероятно всичко е потулено.


Тогава се чу, че Гроздан Караджов е сключил през 2011 и 2012 г. три договора за над 5,5 млн. лева с гърците, според които се ангажира да предостави определени технически услуги. Когато избухна скандалът, от прокуратурата заявиха, че това са кухи договори, без да има изпълнение. С тях Гроздан Караджов обаче улеснявал тогавашния шеф на комуникационната компания Захариас Коцибос да прибере огромни пари.


Днешният министър дори получи навремето мярка за неотклонение „подписка”. Веднага обаче побърза да заяви, че е жертва на прокуратурата, която го „дискредитира чрез безвкусно мероприятие”. Не можа да отрече обаче, че е бил консултант към телекома. Десет години по-късно така и не се разбра каква част от парите са отишли при гръцките собственици и колко в други посоки, включително и дали има насочени към видния политик, който тогава се изявяваше като реформатор, а днес е вече строителен министър.
А че днешният регионален министър е заможен човек, това е вън от всякакво съмнение. „Уикенд” вече описа имотните му придобивки, сред които и огромен апартамент в ценътра на Рим. Запознати обаче допълват картинката, като твърдят, че имал и съдружие, разбира се необявено, и в два хубави хотела в Синеморец, който преди години беше любимият морски курорт на Иван Костов.


Гроздан Караджов е юрист по образование, но след като е програмен директор на фондация „Отворено общество”, през 1997 г. става главен секретар на министерство на транспорта и комуникациите и председател на борда на директорите на БТК. Няколко години по-късно става шеф на фондация „Демокрация” на Иван Костов. Навремето медии писаха, че той е задържал въвеждането на по-евтиния роуминг в България половин година срещу 600 000 евро на месец. Причината била, че имал консултантски договор с „Глобул” и заради това лобирал пред правителството за забавяне на по-ниските цени. Да припомним, че по подобен начин и при Иван Костов в страната царуваше мобилният оператор на Майкъл Чорни.


Орлин Алексиев, който сега е дал подкрепата си за Гроздан Караджов, също не е случаен, а в конкретния случай се споменава, че действал по заръка на кръга „Банкя”, който включва бивши дипломати и полицаи от времената на соца. Преди години като шеф на управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура” самият Алексиев се оказа в центъра на огромен скандал с обществени поръчки. Търгът за ремонта на жп линията Пловдив – Бургас беше анулиран по настояване на Европейската комисия, заради съмнения, че е нагласен. Вината за провала беше хвърлена върху някоя си Десислава Георгиева, бивша директорка на програма ФАР в регионалното министерство. Запознати обаче твърдят, че тя е протеже на Алексиев. В крайна сметка и този скандал мина и замина без особени последици за участниците в него. Както навярно ще се окаже и сега в „Автомагистрали”…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече